Sosem volt ennyire sikeres a Wizz Air Félmaraton

A rendező Budapest Sportiroda (BSI) újra rekordlétszámot könyvelhetett el a budapesti 30. Wizz Air Budapest Félmaraton után.

Ma Közép- és Kelet-Európa első számú versenyévé lépett elő a Wizz Air Budapest Félmaraton: csaknem háromezerrel többen neveztek rá, mint tavaly. Magyarország minden megyéjéből érkeztek futók a fővárosba, összesen 920 településről. Külföldi futóból is szinte “Dunát lehetett rekeszteni”: 65 országból összesen kétezren neveztek. A verseny legidősebb résztvevője a 82 éves Kenyér Imre volt, aki egyéniben futotta le a félmaratont, ezen a versenyen immár huszadszorra. A nevezettek negyven százaléka nő volt.

A félmaratont a kenyai Henry Kemboi futotta le leggyorsabban, 1:06.27-es idővel. Kemboi a huszadik kilométernél vette át az első helyet honfitársától, Moses Kipruto Kibiretől, aki tavaly ezüstérmes volt.

DCIM100GOPROG0015599.

A pályavezetés tetszett, az időjárás is ideális volt, hiszen néhány napja még esett az eső és hideg volt. Már az elején megpróbáltunk kirobbanni Mosessel, és végig azt az iramot diktáltuk, amit elterveztünk. A célig húztuk egymást, és miután 1 óra 10 perc körüli időt terveztünk, bőven sikerült teljesíteni a kitűzött célt. A győzelemnek nagyon örülök, idén mindenképpen szeretnék még visszatérni Budapestre.” – nyilatkozta Kemboi a verseny után.

A versenyen magyar bajnokság is volt: a Wizz Air Budapest Félmaraton OB-n Józsa Gábor (MAC) vihette haza az aranyat. Józsa utoljára 2012-ben nyert ezen a versenyen, szinte tizedre azonos időt futva akkor, mint idén. Vetélytársait csak centiméterek választották el a győzelemtől.

A férfi és a női győztes együtt

A férfi és a női győztes együtt

Józsa Gábor: “Egy kissé beragadtam a rajtnál a lányok mögött, majd az első pár kilométeren igyekeztem lapulni, míg a kenyai fiúkkal páran próbálták tartani az iramot. Egészen 18 km-ig vártam, akkor futottam fel rájuk, a tavalyi versenyen öten maradtunk az utolsó kilométerekre, idén négyen. Akkor az élcsoportból utolsóként értem célba, amit kifejezetten rosszul éltem meg, ezért most kettőzött erővel is küzdöttem az utolsó métereken. Nagyon meg kellett küzdeni ezért a győzelemért, a többiek rendkívül jó ritmust futottak végig. Már a dobogó is nagy élmény lett volna, hiszen a tavalyi évem sajnos nagyon gyengére sikerült. Nem jöttek az eredmények, és sérüléssel is bajlódtam. Ezért is annyira fontos számomra a mai győzelem. Alapvetően 66 perces időt terveztem, kihoztam magamból, ami most bennem volt.”

A hölgyeknél 8 km-nél kerül az élre a pécsi Szabó Tünde, aki a következő nyolc kilométeren nem is adta át a vezetést senkinek. Két kilométerrel később következett be a változás, Kácser Zita (Békéscsabai AC) került az élre és az utolsó méterig ott is maradt. Ezzel nemcsak a nemzetközi versenyt nyerte meg, de életében először magyar bajnok is lett. A harmadik helyet a 44 éves Staicu Simona szerezte meg.

Rakpart

Kácser Zita: “Nagyon erős irammal kezdtünk Simonának és Szabó Tündének köszönhetően, 15 kilométernél éreztem is, hogy túlvállalhattam magam. Azonban sikerült néhány kilométerrel a cél előtt ritmust váltanom, és egy nagy hajrával elsőként tudtam célba érkezni. Ezzel sikerült a taktikát maximálisan betartanom, aminek az volt a lényege, hogy a hajráig tudjak az élmezőnyben maradni. Bevallom, nem számítottam győzelemre, hiszen míg az ellenfeleim pihenten állhattak rajthoz, addig én tegnapelőtt 10.000 métert futottam külföldön, tegnap az országos bajnokságon még a békéscsabaiak csapatát erősítettem a csb-n, és a verseny sok erőt kivett belőlem. Nagyon boldog vagyok, és ezúttal a 76 perces idővel is  elégedett vagyok. Most pedig megyek vissza Székesfehérvárra a csb-re, ahol délután még egy 5000 métert futok. ”

30. Wizz Air Budapest Félmaraton eredmények

Wizz Air Budapest Félmaraton egyéni

Férfiak

 1. Kemboi Henry – KEN, Benedek-Team – 1:06:27
 2. Kipruto Kibire Moses – KEN, Benedek-Team – 1:06:32
 3. Józsa Gábor – HUN, MAC – 1:06:39

Nők

 1. Kácser Zita – HUN, Békéscsabai AC – 1:16:50
 2. Szabó Tünde – HUN, PVSK – 1:17:31
 3. Staicu Simona – HUN, Dunakeszi VSE – 1:18:44

Wizz Air Budapest Félmaraton OB

Férfiak

 1. Józsa Gábor –MAC – 1:06:39
 2. Csere Gáspár – BEAC – 1:06:42
 3. Soós Dániel – Budapest Honvéd SE – 1:06:44

Nők

 1. Kácser Zita – Békéscsabai AC – 1:16:50
 2. Szabó Tünde – PVSK – 1:17:31
 3. Staicu, Simona – Dunakeszi VSE – 1:18:44

Forrás: Dobor Dezső

Comments

comments

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.