Ami sokkolja az extrémsport világát: hét év börtön várhat a New York-i bázisugrókra

Márciusban az extrem.hu is megírta, hogy őrizetbe vették azt a három fiatalt, akik, miután helyére rakták a New York-i World Trade Center utolsó acélgerendáját, leugrottak az épület tetejéről, és felvették videóra. A biztonságiak azonban rajtakapták őket, és mostanra ítélet is született: börtön vár rájuk.

Tavaly szeptember 30-án James Brady két társával – Andrew Rossiggal és Marco Markovich-csal – titokban leugrott az elkészült World Trade Center tetejéről. A biztonsági szolgálat mégis rájött a dologra, és márciusba őrizetbe is vették őket betörés, gondatlanságból elkövetett veszélyeztetés és épületről való leugrás vádjával.

A BÖRTÖNT ÉRŐ UGRÁS:

A felvett, és csak hónapokkal később feltöltött videójuk alapján találták meg őket, miután sikerült azonosítani annak a gépkocsinak a rendszámát, amelyben menekültek, és amelyet negyedik társuk, Kyle Hartwell vezetett. A New York-i bíróság pedig szerdán meghozta az elsőfokú ítéletet is az ügyükben.

Nem elírás: HÉT év börtönt kaphatnak! A büntetés nagyon durvának tűnik, de a háttérben az állhat, hogy a bíróság velük szeretne példát statuálni, és jelezni, hogy nem enged. A törvény szerint ugyanis a bázisugrás illegális New Yorkban, bár a világon számos más helyen, ahol hasonló magas épületek vannak, nincs betiltva.

borton_bazisugras_belso

A “bűnözők” a bíróság előtt. Fotó: Jefferson Siegl/New York Daily News

Már az őrizetbe vétel is megosztotta az embereket, hiszen ezek az extrém sportolók nem bűnözők, nem is tagadtak semmit, és jelezték, hogy senkinek nem akartak kárt okozni, és nem is okoztak. Azzal érvelnek, hogy a hiba nem bennük van, hanem a törvény szövegében, ezért azt kellene megváltoztatni.

Ők csak szeretnék, ha lehetne bázisugrani New Yorkban, de a gond nem csak azzal van, hogy ez egyelőre illegális, hanem a rendőrség szerint tettükkel megszentségtelenítették szeptember 11-i terrortámadás emlékét. Pontosabban azokét a halálos áldozatokét, akik végső kétségbeesésükben kiugrottak az égő épületből.

Ehhez hozzátartozik, hogy az áldozatok hozzátartozói már jelezték, hogy nem érzik úgy, hogy megbántották volna őket. Arról nem is beszélve, hogy a városban éppen elég bűnöző rohangál pisztollyal, akkor miért három bázisugró esztelen büntetésére kell pazarolni az időt, a rendőrség munkáját és az adófizetők pénzét?

Comments

comments

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.