Sokan belehalnának, de szerintük ez a világ legjobb munkája

Ahhoz, hogy valaki a világ legnagyobb gleccserein való túrázgatást álommelónak hívja, két dolog szükséges: fittnek kell lenni, és jól kell bírni a csontig hatoló hideget.  és partnere, Vincent Colliard bejárták a világ húsz legnagyobb gleccserét is, hogy megfigyeljék a klímaváltozás hatásait a bolygón.

A két felfedező még ping-pongozott is egymással, de valójában nagyon komoly dolog miatt utaztak el a világ végére: hogy dokumentálják a Föld éghajlatának változását. Ousland szerint a tudományos kutatások nagyon sok információt felfednek bolygónkról, de feltétlenül szükséges az, hogy vizuálisan is lássuk, pontosan mi is történik a világon. Ezért dolgoznak ők ennyire extrém körülmények között.

Ousland harminc éves tapasztalat után elmondhatja magáról, hogy saját szemével kísérte végig Földünk éghajlatának változásait.

“Körülbelül húsz alkalommal voltam már az Északi-sarkon, de idén szinte rá sem ismertem. A jég sokkal vastagabb volt a 90-es évek környékén, mint most.” – mondta a felfedező, aki azt is állítja, hogy a korábbi útvonalak többsége is eltűnt már.

606d568e-3b04-419d-8fc2-e1558009c139

“Egy 2003-as utam a Patagóniához vezetett, 2013-ban pedig elhatároztam, hogy ugyanazon az útvonalon megyek végig, de ez lehetetlen volt, mert a gleccser addigra szinte szétolvadt. Sokkoló látvány volt.”

A gleccser olvadása a tengerszint emelkedéséhez vezet. Ha az óceánok hőmérséklete melegszik, annak negatív hatásai lesznek az egész világon.”

Vincent Colliard nem véletlenül van a veterán Ousland mellett. Ő vállalta el a tanítvány szerepét, a mester ugyanis szeretné valakinek átadni azt a tudást, amit az évtizedek során megszerzett.

“Mi csináltunk felfordulást a bolygón. Az én generációm a hibás a klímaváltozásért, amit a fiatalabb generációnak kell helyre tennie.”

Forrás: National Geographic

Comments

comments

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.