Sárkányhajók már a Dunán is

Sárkányfej elől, sárkányfarok hátul. Mi mást is jelenthetne ez egy laikus számára, minthogy egy sárkány időzik a vízen. Holott nem erről van szó. Szerencsére! Ugyanis végre Magyarországon is kezd ismertté válni a sárkányhajózás. De hogy ez pontosan mit is takar, azt cikkünkből tudhatjátok meg.


Pillanatnyi nyugalom a vízen
Fotó: www.sarkanyhajozas.hu

Kezdjük az elején, hiszen biztos vagyok abban, hogy nem sokan hallottak még erről a sportágról. A sárkányhajózást űzők egy 12,5 méter hosszú, kenu-szerű hajót használnak, ami a sárkányfejjel és a sárkányfarokkal együtt nem lehet hosszabb 13,5 méternél. Egy hajóban maximum 18-20 ember lapátol, plusz van egy dobos, egy kormányos, illetve négy tartalékos. Az evezők a hajóban kétoldalt, menetirányban ülnek. A dobos a hajó elejében, az evezők felé fordulva, míg a kormányos a hajó hátuljában ül.Maga a sportág 2000 évvel ezelőtt alakult ki, tehát nem új keletű őrültségről van szó. Qu Yuan, a hazafias kínai költő és államférfi a Mi Lo folyóba ölte magát a korrupt Chu Királyság kormánya elleni tiltakozásképpen. A Chu Királyság népe Qu Yuan tettének emlékére minden évben, a holdnaptár szerint minden ötödik hónap ötödik napján, pontosan azon a napon, amikor Qu Yuan végzett magával, sárkányhajó-versenyeket rendeztek, amelyek a teste utáni keresést elevenítették fel.


Rómában több az érdeklődő
Fotó: www.sarkanyhajo.hu

1990-ben alakult meg az Európai Sárkányhajó Szövetség, amely 1992-től 1997-én rendezte meg az európai sárkányhajó klubok közötti világbajnokságot. 1996-tól kezdték el megrendezni a nemzetek közötti Európa bajnokságot. 1998-tól kezdődően pedig minden páros évben tartják a nemzetek közötti, minden páratlanban pedig az európai klubcsapatok közötti bajnokságot. Az első sárkányhajó világbajnokságot, amely nem csak európai klubcsapatokat tartalmazhatott, 1995-ben, Kínában rendezték meg. A következő állomás Hong Kong volt 1997-ben, majd ezt az állomást követte Nottingham 1999-ben. Az Európa bajnoksághoz hasonlóan, szintén 1998-tól kezdődően választották szét az indulókat a klubcsapatok és nemzetek szerint, de itt fordított a helyzet. A páros években klubcsapatok közötti, a páratlanokban pedig nemzetek közötti versenyeket szerveznek.


Partraérés
Fotó: www.sarkanyhajozas.hu

Magyarországon először 1995-ben ismerkedtek meg az emberek a sárkányhajózással. Néhány érdeklődő a német PG Mannheim kajak-kenu válogatottal való kapcsolata lévén bekerült a Kurpfalz Dragons nevű sárkányhajós klubba. Majd 1997-bén megalakult az első két magyar, Győri és Rába nevű sárkányhajó klub. A két klub tagjai hoztak létre egy csapatot, amely részt vett az 1997-ben megrendezett második sárkányhajó Európa bajnokságon, Duisburgban. Itt második, harmadik és negyedik helyeken végeztek különböző kategóriákban, bár még versenyen kívül, hiszen ekkor még nem voltak tagjai az Európai Sárkányhajó Szövetségnek. 1998-ban hozták létre a Magyar Sárkányhajó Szövetséget, s még ugyanebben az évben Németországból beszereztek egy sárkányhajót is (a versenyen való részvételhez nem feltétel a saját sárkányhajó biztosítása). A magyar Szövetség végül felvételt nyert az európaiba, és így már nem volt akadálya a hivatalos versenyzésnek. Az utolsó két világbajnokságon, 1997-ben, majd 1999-ben szép sikereket értek el, de sajnos 2000-ben anyagi gondok miatt nem tudtak benevezni a versenyekre. Erről, és sok más egyébről Sziklenka László, a Szövetség szakmai elnökhelyettese beszélt az extrem.hu-nak adott interjújában.

-Miért küszködtek anyagi gondokkal?-Ez a helyzet azért alakult ki, mert annak idején nem voltak szponzoraink, és 2000-ben pont Philadelphiában rendezték a világbajnokságot, ami nagyon messze volt számunkra. Saját zsebünkből nem engedhettük meg a versenyre való kiutazást. Idén pedig sajnos a SARS-járvány szólt közbe, hiszen a helyszín Kína lett volna. Szponzorunk még most sincs, bár ez változhat. Régebben nem voltak hajóink, így az esetleges szponzorok nem is hallhattak rólunk, nem is láthattak minket.


Mindent bele!
Fotó: www.sarkanyhajo.hu

-Szeptember 13-án tartották az I. Magyar Sárkányhajó Bajnokságot. Hogyan zajlott a verseny?-Akkor szombaton két versenyosztály volt: egy vegyes nyolc nővel, négy csapattal, illetve egy nyílt, ahol leginkább férfiak voltak, s öt csapatot alkottak. Egy nagyon jól sikerült versenyt tudhatunk magunk mögött, ami egyben az itthoni sárkányhajózás mérföldkövének is nevezhető, hiszen ez volt az első hazai bajnokságunk. 400-500 ember látogatott ki a versenyre, beleértve az indulókat is.-Hogyan indult az iskolai sárkányhajózás?-Én is, és a Győri Klub elnöke is testnevelés tanárok vagyunk. Az osztályokat kivihettük az órák alatt, és persze mi is sokat beszéltünk az iskolában a sárkányhajózásról. A gyerekek el voltak ragadtatva.-Mi terveznek a jövőben?-Idén júniusban részt vettünk a VI. Prágai Nemzetközi Sárkányhajó Fesztiválon, ahol második és negyedik helyeket szereztünk, s ahová nagyon vissza szeretnénk menni, illetve Angliában lesz egy Európa-bajnokság. Áprilisban tartják meg a klubok közötti világbajnokságot Dél-Afrikában, de ez az időpont már olyan közel van, hogy lehetetlenség számunkra oda eljutni. Jövőre egyébként a Rába Klub képviseli hazánkat. A versenyeken való részvételhez sok pénz kell, így ha valaki nem engedheti meg magának, hogy külföldre utazzon szponzor híján, akkor is lesz ott magyar csapat, mert akkor az itthoni klubok megoldják egymás közt a hiánypótlást.

Comments

comments