Repülő kutyák kapnak a repülő korongok után

A kutyás frizbi egyre nagyobb népszerűségnek örvend országunkban. Májusban, hazánkban már világbajnoki kvalifikációs “futamot” is tartanak a repülő kutyáknak.

Árkosi Józsefnek hívják az itthoni kutyás frizbi meghonosítóját – tíz éve ő hozta be hazánkba az első kutya frizbiket, vagyis korongokat, de az első frizbiző kutyát is az Egyesült Államokból.
Azóta, saját kutyájával, számos nemzetközi versenyen ért el dobogós eredményeket.
Tavaly a világbajnokságon párosban, távolsági számban ezüstérmesek voltunk – jelezte egyik elismérésüket Árkosi József, a Flydogs Hungary elnöke, kutyás frizbi oktató és edző.
József , ha eredményekről


A kutya akkor ront, ha a gazdája ront…

beszélünk, mindig többes számban beszél, hiszen a kutyás sportágakban a kutya és gazdi együttes jó teljesítménye szükséges.

Mozgékony eb, jól dobó gazdi

Mint azt József elmondta: a kutyás frizbi egyre népszerűbb hazánkban. Jelenleg 80-100 versenyzőről beszélhetünk, és ezen kívül sokan hobbiból is dobálják a korongokat kutyáiknak.
A játék lényege, hogy a versenyző/gazdi által edobott korongot a kutya még a levegőben elkapja, és igyekezzen vele vissza a versenyzőhöz/gazdihoz.
– A sportághoz bármilyen kutya megfelelő lehet, nemtől, fajtától függően. Ami azonban lényeges: az eb szeressen mozogni, futni valamint nem árt, ha játékos, mert ez előnyt jelenthet – tudatta az extrem.hu-val az edző.

Hozzátette, hogy nagyon sok múlik az emberi tényezőn, hogy miként dob a versenyző, és megfelelően jelez-e a kutyának.
Éppen ezért az edzések nagy részét a kutya nélküli tréningek alkotják, a jó dobási technikák megtanulása végett. Az alapok elsajátítása után azonban gyorsan lehet eredményt elérni – mondta József.

Fontos megjegyezni, hogy a sportágban nem az emberek számára gyártott frizbikorongot használják, hanem annál valamivel lágyabb anyagból – kimondottan a kutyás frizbi sportra – gyártott sportszert használnak.
Ezek a korongok ugyanis nem olyan könnyen törnek el, és főként nem sértik fel az eb száját.


Speciális versenykorongokat használnak

Távolsági és freestyle változat

A kutyás frizbinek több változata van, mint például a távolsági és a freestyle.
A távolsági verseny 40 méter hosszú pályán zajlik, ami különböző pontértékű sávokra bontott. A legtávolabbi sáv a legnagyobb pontértékű.
A játékban egy perc áll rendelkezésre – ez alatt az idő alatt kell a korongot minél többször minél távolabb dobni, és a kutyának a levegőben elkapva visszahozni.
A freestyle, vagyis szabadstílus ágban másfél perc alatt kell mindenféle játékos, akrobatikus ugrásokat bemutatni, zenei aláfestéssel.

Versenyeket jóval több mint tíz éve rendeznek világszerte.
A legnevesebb megmérettetések két világszervezet égisze alatt folynak.
A skyhoundz rendszerben szervezett versenyek Európa-bajnokságát júliusban Belgiumban tartják majd, amelyre Árkosi Józsefet is meghívták, mégpedig a zsűri soraiba, ami nagyon nagy elismerésnek számít.
Szintén elismerés, hogy május végén Magyarországos világbajnoki kvalifikációs "futamot" tartanak majd, amelyre neves külföldi versenyzők érkezését is várják.

Kutyás frizbi versenyek 2010-ben:
(Forrás: Flydogs Hungary)   

Április 25.            II. Top Mancs Kupa
Május 29-30.      Dog chow euroflite Kupa Skyhoundz Világbajnokság, kvalifikációs futam
Június 6.             Dog Chow Gyereksziget Kupa
Június 27.           ROGZ Kupa Dunaszentpál
Július 10-11.      Monor Korong Kupa
Augusztus 22.    Kathy Miller Memorial -Dog Chow Kupa
Szeptember 12. Rákóczifalva Fressbe Kupa

Comments

comments