Rekordidő alatt nyerték meg a világ egyik legnehezebb versenyét

Dallas Seavey immár a harmadik éve nyeri folyamatosan az Iditarod-okat, a leghírhedtebb kutyaszánhúzó versenyeket. Huszonöt éves korában, egy 35 éves rekordot zúzott porrá, most pedig apja, Mitch előtt ért célba elsőként Alaszkában. 

extremlife-iditarod

Seavey-t hét kitartó és villámgyors kutya vitte végig az ezer mérföldes (1 609 km-es) útvonalon, átlagsebességük 9,5 mérföld (15 km) volt óránként.

Seavey nem csak a korábbi versenyzők, de a saját rekordját is megdöntötte. 8 nappal, 11 órával, 20 perccel és 16 másodperccel két teljes órát vert 2014-es idejére, ami elképesztően sok.

Fotó: schultzphoto.com

Fotó: schultzphoto.com

Seavey nagy bajnok, de még mindig van mit hozzátennie a sporthoz: Rick Swenson egy nyert mérkőzéssel még mindig előtte van, ő 1977 és 1991 között öt Iditarod-ot nyert.

Érdekes tény továbbá, hogy 2012-ben Seavey lett a legfiatalabb bajnok az Iditarod-ok történelmében, 25 éves volt akkor. Így néz ki egyébként egy verseny:

 

 

“A többiek azzal próbálták megnyerni a versenyt, hogy a lehető leghosszabb utakat tették meg egyben, és kisebb pihenőket hagytak. Régen a kutyákat 5-6 órán át futtatták, majd pihentek velük 6-8 órát, de ma a versenyzők megpróbálják őket 10, 11, 12 órán keresztül folyamatosan futtatni. Erre csak néhány kutya képes a világon.” – mondta Dallas a többiekről.

Seavey nyerő taktikája ezzel szemben így nézett ki:

“Mi inkább rövidebb, de gyorsabb iramokat diktáltunk. A sebesség volt az erősségünk másokkal szemben.”

Comments

comments

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.