Portugál szörfvébé: Csak Kai Otton-nak jött be a 9. ASP-forduló

Otton nagyapjának ajánlotta győzelmét, amibe az év újoncának még a szíve is belészakadt… A verseny frusztrált mindenkit, az utolsó kör pedig eldönti, kinek hol lesz a helye a mezőnyben.

A harminchárom éves ausztrál, Kai Otton kemény küzdelemben szerezte meg világbajnoki címét Portugáliában, amivel a hetedik helyre tornázta fel magát az ASP World Championship Tour rangsorán.
Az utolsó körben az év újoncával szemben kellett bizonyítania az egy-másfél méteres hullámokon – de kiderült: azért a rangidősöknek is lehet még helye a bajnokságban.

Az ASP WCT idei utolsó előtti fordulójának, a Rip Curl Pro Portugal-Moche adott otthont.
Az ötkörös verseny Kai Otton győzelmével zárult, így a versenyző ezzel a plusszal feltöltekezve, a hetedik helyről vághat neki a hawaii haboknak a tizedik fordulóban.

Előre senki sem borítékolta volna ezt a végkimenetelt, a döntő utolsó harminc, hullámszegény percében jó taktikázással és magas nyitópontszámmal sikerült a győzelem. Otton lendületet attól kapott, hogy elhalászhatta élete első ASP WTC aranyérméért Nat Young orra elől.

„Ez a legfurcsább érzés, amit valaha is éreztem, képtelen vagyok felfogni” – nyilatkozta felfokozott állapotban Otton. „Nagyapámnak ajánlom a győzelmem, aki abban az évben hunyt el, amikor kvalifikáltam magam a világbajnokságba, így sosem láthatott engem a bajnokságban versenyezni.”

“Az egyik nagy változás idén az életemben, hogy a barátnőm terhes, amitől nagyon izgatott vagyok. Hihetetlen az életemnek most következő fejezete – már nagyon várom! 
Elképesztő az a támogatás, amit egész szülővárosomtól Tathra-tól kapok, és édesanyámtól és édesapámtól, akik egész pályafutásom alatt kitartóan és elkötelezetten mellettem álltak, segítve, hogy eljussak idáig, ami egyfajta csúcsa eddigi életemnek.”

“Úgy tűnik, ez a forduló a természet játéka volt – minden, a dagállyal érkező meleg áramlat drámaian változtatta meg a körülményeket, így sohasem lehetett tudni, mi történik majd “– foglalta össze az idei év egyik legkövetkezetesebb versenyzője, aki az utolsó napon megállíthatatlannak bizonyult. Mindenki leesett állal figyelte, ahogy leiskolázza a világ legjobbjait: az ifjú hawaii titánt, John John Florence-t, vagy a kétszeres ASP világbajnok, ranglistavezető honfitársat, Mick Flanning-et, vagy a címvédő Joel Parkinson-t.

Nat Young, aki kivívta magának az ASP év újonca címet döntőbe vezető útjával,óriásit futott a verseny alatt, másodszor jutva be a végső döntőbe a szezonban. A saját idejének mind a 35 percében odatette magát, mégsem tudta tartani a ritmust Otton-nal.
„Az egész döntő nagyo nyomasztó volt, nem tudtam egyetlen igazán jó hullámot sem kifogni. Kutattam fel s alá a parton hullámok után, teljesen kimerültem a végére. Az biztos, hogy klassz nap volt, s másodikként végezni – a szívem szakad bele, az tuti, de azért jó eredmény, az „Év Újonca” – hát ez szintén csodás!”

Pedig Young sem panaszkodhat nagyon – a dobogóig vezető úton végig villoghatott, kiütve az ausztrál „repülősrácot”, Josh Kerr-t az elődöntőben, a negyeddöntőben Jordy Smith-t búcsúztatta, ráadásul bekerült a top10-be, még a pipeline-i utolsó forduló előtt.
Josh Kerr-nek annál rosszabbul eshetett ez a találkozó, hiszen az utolsó napnak meghatározó ridere volt két hihetetlen ride-jával: a legmagasabb, 18.40-es pontszámot begyűjtvebúcsúztatta az ötödik körben a szintén ausztrál Taj Burrow-t, s a trükkös negyeddöntőt is szépenvégignavigálta, mígnem az elődöntőben Young érzékeny búcsút intett neki.

„Így visszagondolva, nagyszerű eredmény egy frusztráló versenyen. Egyszer sem kaptam ki jó ritmust, amivel nekilendülhettem volna, gyakorlatilag elbotlottam a döntőbe vezető úton. Kicsit frusztráló, hogy nem tudod, hogyan törj ki onnan, hogy végre azt csinálhasd, amit akartál. Kivéve azt az egyet az elején, amire a 9 pontot kaptam, ami el is vitt a végéig, amire a következő magas pontszámom kaptam.”


A “frusztráló verseny” egyik felejthetetlen pillanata: “Nézd Kelly, láb nélkül…” 😀

Az ASP címvédő, Joel Parkinson csendesen és határozottan menetelt az elődöntőig vezető úton, keresztül Julian Wilson-on és Matt Wilkinson-on, Ottan vágátjának azonban nem tudott gátat szabni, így a harmadik helyen végzett, hivatalosan is elzárva maga előtt az utat az idei ASP címért vívott harcban.

Mick Fanning ezzel szemben kényelmesen bebiztosította magát a portugáliában szerzett ötödik hellyel. Persze nem lett volna ellenére, ha már itt királlyá koronázzák, harmadszor is, de Otton ezt kicsit messzebbre ütötte a negyeddöntőben.

„Kicsit frusztráló, – nyitott ugyanazokkal a szavakkal, mint eddig társai – szerettem volna szörfözni egyet és hát ez nem nagyon valósult meg. Örülök persze, hogy szereztem néhány pontot és így jobb pozícióból indulhatok Pipe-ban, és már izgatottan várom Hawaii-t. Begyűjtöm a teljes hármas-koronát – király lesz! Rengeteg lassú versenyem volt idén, kicsit lesújtott néhány, de hát mindig az akkor és most-ok vezetnek végig az utadon, csak talán kicsit jelentőségteljesebbnek tűnnek akkor éppen.”

Tehát az utolsó forduló várhatóan Mick Fanning és Kelly Slater küzdelme lesz, akkor is, ha Fanning már megelőlegezte magának a címet. Ezzel együtt a 41 éves amerikai még ugyanúgy versenyben van – csak neki éppenséggel egy győzelem szükséges ahhoz, hogy túlszárnyalja Fanning pontjait, míg Fanningnek akkor is elég a dobogó is.

Mick Fanning-re egyébként jellenző ez a filozófikusság: Legújabb, Missing című filmjét (amiben olyan haverok is szerepelnek, mint John John Florence, olyan tájak, ami az ASP-vel kapcsolatban csak eszedbe jut) is ilyesmi szavakkal vezeti fel. A video egyébként az ASP turnét öleli fel: ahogy Fanning nekivág, mindössze egy beszállókártyával, egy bőrönddel, meg egy deszkával, és időnként kilép valahol a gépből, ahol szörfözik.
“Egy utazáson voltam valahol, nem tudom merrre – mintha egy gyerekrabló ragadott volna el. Semmi menetrend, vagy idővonal… csak az élet. Úgy éreztem, a valós világba érkeztem, életemben először, ami boldoggát tett és tisztán láttam a világot.”


Az egyik “nap képe”

Rip Curl PRO PORTUGÁLIA végeredménye:
1. – Kai Otton (AUS) 12.23
2 – Nat Young (USA) 11.03

Rip Curl PRO PORTUGÁLIA ELŐDÖNTŐ EREDMÉNYEK:
SF 1: Kai Otton (AUS) 14,83 def. Joel Parkinson (AUS) 12.23
SF 2: Nat Young (USA) 14.07 def. Josh Kerr (AUS) 10.66

Rip Curl PRO PORTUGÁLIA negyeddöntőben EREDMÉNYEK:
QF 1: Joel Parkinson (AUS) 15.07 def. Julian Wilson (AUS) 14.90
QF 2. Kai Otton (AUS) 10.00 def. Mick Fanning (AUS) 9.43
QF 3: Nat Young (USA) 15.10 def. Jordy Smith (ZAF) 14,54
QF 4: Josh Kerr (AUS) 10.67 def. CJ Hobgood (USA) 8.56

Rip Curl PRO PORTUGÁLIA ROUND 5 EREDMÉNYEK:
Heat 1: Joel Parkinson (AUS) 17.17 def. Matt Wilkinson (AUS) 11.10
, 2. előfutam: Kai Otton (AUS) 14.60 def. John John Florence (HAW) 12.16
Heat 3: Jordy Smith (ZAF) 13.33 def. Miguel Pupo (BRA) 8.90
4. előfutam: Josh Kerr (AUS) 18.40 def. Taj Burrow (AUS) 15.53

Rip Curl PRO PORTUGÁLIA ROUND 4 EREDMÉNYEK:
Heat 1: Julian Wilson (AUS) 14.50, Joel Parkinson (AUS) 10.50, Kai Otton (AUS) 9.90
Heat 2: Mick Fanning (AUS) 12.00, John John Florence (HAW) 11.70, Matt Wilkinson (AUS) 4.74
Heat 3: Nat Young (USA) 14,67, Jordy Smith (ZAF) 9.60, Josh Kerr (AUS) 6.46
4. előfutam: CJ Hobgood (USA) 15,33, Taj Burrow (AUS) 9.30, Miguel Pupo (BRA) 8.17

www.aspworldtour.com

Comments

comments