PET-palackból gyártották le a focivébé pipás mezeit

A pipás sportszergyártó cég környezetbarát szereléssel készül a dél-afrikai labdarúgó világbajnokságra: az új, nemzeti válogatottak számára gyártott mezei 100 százalékban újrahasznosított alapanyagból készülnek, és 13 millió hulladék műanyagpalackot váltanak ki.

A kollekció a 2010-es nemzeti válogatott mezek elkészítéséhez beszállítók japán és tajvani hulladéklerakó telepekről szerezték be a használt műanyagflakonokat, majd beolvasztásuk után az új mezek alapanyagául szolgáló műszálat húztak belőle.

Az eljárás nyersanyag megtakarítással jár, és akár 30 százalékkal csökkentheti az energiafelhasználást az eredeti poliészter előállításhoz képest.

Egy mez gyártásához nyolc flakont dolgoztak fel.
Az újrahasznosított poliészter alkalmazásával a Nike összességében 13 millió palackot, hozzávetőlegesen 254 ezer kilogramm műanyag-szemetet vont ki talajfeltöltéses hulladéklerakó helyekről.
Érzékeltetésképpen: az egymás után fektetett palackok hossza meghaladná a 3 ezer kilométert, Dél-Afrika tengerpartjának hosszát, vagy a flakonokkal 29 futballpályát lehetne beteríteni.

Comments

comments