Kell 100 ezer euró? Ússz le érte ezer kilométert a Rajnán!

A svájci forrástól a hollandiai torkolatig végig akarja úszni a több mint ezer kilométeres Rajna folyót egy német főiskolai kémiaprofesszor, hogy pénzt gyűjtsön egy értékes műszerre. Andreas Fath hétfőn kezdte el az expedíciót a Rajna forrásánál, a 2345 méteres magasságban fekvő, jéghideg vizű Toma tónál.

fath_rhein_belso

Szívem, munka után leugrom az usziba. Pár hónap múlva itthon vagyok!

Ott a folyó – illetve a Rhein da Tuma nevű patak – még nemigen úszható, ezért az 52 kilométeres első szakaszon csak néhány tempót úszott a fotósok kedvéért, majd kerékpárra szállt. A második, keddi szakaszt már végig a vízben teljesíti majd, vastag neoprén ruhába öltözve megpróbálja valahogyan sértetlenül megtenni a 26 kilométeres távot a Svájci Grand Canyon néven ismert vidéken keresztül vadul zubogó hegyi folyóban.

A német Baden-Württemberg tartománybeli Furtwangen főiskolájának kémiaprofesszora gyakorlott extrémúszó, 1973 óta űzi a sportot. Az 1231 kilométeres folyón 25 nap alatt akar leúszni az Északi-tengeri torkolatig. Közben a vízből rendszeresen mintát vesz majd, amelyek elemzését már az expedíció során elkezdik segítői.

“Egy sor tudományos eredményt, új ismeretet várunk, például választ arra a kérdésre, hogy a folyókban keresendő-e az óceánok úgynevezett mikroműanyag-szennyeződésének egyik forrása” – mondta a tudós extrémsportoló az expedíció honlapjának.

Az ötlet megszületését a főiskola szűkös anyagi lehetőségei ösztönözték. A fő cél minél több ember és lehetséges szponzor figyelmének felhívása, és a pénzgyűjtés egy százezer eurós anyagelemző berendezésre a kémia tanszéknek. (Lehet, valami hasonlót kellene tenniük a pénzszűkében lévő magyar iskolák tanárainak is?)

A professzor köré egy több mint harminctagú csapat szerveződött a főiskolán, a diákok egyebek mellett dokumentumfilmet készítenek a vállalkozásról, és folyamatosan tudósítanak róla a legnagyobb közösségi portálokon. Itt az expedíció Facebook-oldala.

Comments

comments

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.