Ötméteres hajóval szelte át az Atlanti-óceánt az osztrák Harald Sedlacek

A 32 éves extrém sportolónak kétszer annyi idejébe telt az átkelés, mint amennyire eredetileg számított: 87 nap alatt kelt át az óceánon. A viharos Vizcayai-öböl, a folyamatos pocsék időjárás, az elromlott robotpilóta, de még a sérült kormánymű sem tudta megállítani hősünket, aki egy prototípusnak számító minihajóval, a “Fipofix”-el teljesítette a nehéz túrát.

Tisztára, mint egy hajótörött - az út tele volt nem várt nehézségekkel

Tisztára, mint egy hajótörött – Sedlaceknek meggyűlt a baja az úttal

A tengerész 87 nappal spanyolországi indulása után végül április 13-án, vasárnap érte el célját, Floridát – fáradtan és éhesen. Sedlacek láthatóan imádja azt, amit csinál: 8200 kilométernyi kőkemény vitorlázás van a háta mögött, de május 18-án már szeretne ismét vízre térni. Úgy tervezi, hogy a Vendée Globe kiindulópontjának számító kis városkából, a Les Sables d’Olonne-ból indul el, hogy bizonyítsa kis hajója technológiai fejlettségét, amibe számunkra ismeretlen, de nagyon profinak hangzó “vulkanikus rostokat” is építettek.

Open16-FIPOFIX-600x

Az út során nem volt sok hely mozogni…

“Rengeteg olyan pillanat volt, amikor úgy éreztem, hogy a végét járom, és hogy veszélyben vagyok, mert eltévedtem. Ezekben a pillanatokban nagyon féltem. Egyedül és védtelennek éreztem magam.” – mondta el Sedlacek egy interjúban.

Hozzátette, hogy ilyenkor hajójából merített  vizet, inspirációt: “Az átkelés során semmilyen hibát nem véltem felfedezni a hajó szerkezetében. Mondogattam magamnak: jó kezekben vagyok a ‘saját vulkanikus kövemen’, ez biztonságérzettel telített el, és rögtön sokkal jobban lettem. Úgy gondoltam, hogy ameddig a hajó bírja, addig nekem az a dolgom, hogy vitorlázzak tovább.”

Map-of-route-600x

A tervezett út térképe

Az átlagosan napi 1300 kalóriát elégető Harald a Vendée Globe-on 2008-ban 11. elcsípő veterán vitorlázó, Norbert Sedlacek fia.

Forrás: sailmagazine.com

 

 

Comments

comments

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.