Örök nyár, örök érték – a floridai ingatlanbefektetésekről

Áttetsző napfény, hosszan elnyúló tengerpart, kulturális sokszínűség, folyamatos pezsgés, kiszámítható gazdasági környezet: Floridában járunk… A világ egyik legstabilabb és legfejlődőképesebb gazdasággal rendelkező országának kitüntetett államában, amely mindent megad, amire szükségünk lehet. Akár kalandorként, akár családosként, vagy épp olyan üzleti befektetőként, aki biztos helyen szeretné tudni és szaporítani a megtakarításait. Pár óra repülőút, és minimum két tucat tételt kihúzhatunk a bakancslistánkról.

      (X)

Elsőként valószínűleg azt húzzuk ki, hogy még sohasem jártunk olyan helyen, ahol az időjárás éppolyan kiszámítható, mint a leendő befektetéseink sorsa. Ahogyan minden floridai reggel napfényben indul és úgyis ér véget, úgy a Napfény Államában a tervezett pénzügyi lépéseink hasznát is pontosan ki tudjuk számolni…

05

Kipukkadt lufik után

A pontosság és a kiszámíthatóság pedig manapság alapkövetelmény: a világ vezető gazdasági szakemberei szerint az ingatag pénzügyi viszonyok között kevés olyan értékmegőrző befektetési forma létezik, ami egyaránt szolgálja a jelenlegi és a hosszú távú céljainkat.

Egyetlen kivétel van, az ingatlan, és ennek igazolására hosszan sorolhatnánk a közelmúlt történeteit.  A 2008-ban kitört, az egész világot átszövő és sokkoló pénzügyi válság okaira, a régóta kezeletlen, ki nem beszélt és meg nem oldott pénzügyi anomáliákra a legfrissebb hazai brókerbotrányok újra rávilágítanak: szinte egyik napról a másikra lehettünk tanúi annak, hogy akár 100 milliárd forintnak is könnyedén nyoma veszhet, nem beszélve arról, hogy sok száz kisbefektető futhat az eddig értékpapírokban tartott pénze után. Pedig az sokan gyermekeik és saját jövőjük garanciájának, családjuk és boldugulásuk zálogának tartották. Eddig…

A kiszámíthatatlan és gyorsan változó gazdasági szituációkban tehát minden esetben érdemes meggondolnunk, hogy mibe fektetjük a pénzünket. Tudjuk, mert tény: a megtakarítások a bankban csak lassan kamatoznak, az államkötvény alacsony hozama a jegybanki alapkamatot követi, az értékpapírok mögött nem látunk garanciákat, a hektikus ingadozások miatt külföldi valutára váltani több mint kockázatos, aranyba fektetni pedig már korántsem akkora üzlet, mint néhány évvel ezelőtt.

03

Egy év, tíz százalék

Természetesen az Egyesült Államok sem mentes a válság hatásaitól, de Európával ellentétben ott már jóideje megkezdődött a fellendülés, amiben Florida vezető szerepet játszik. És ne lepődjünk meg: Floridát épp az húzza ki a válságból, ami annak idején odataszította: az ingatlanpiac…

Az Amerikai Ingatlanügynökök Országos Szövetségének (Natonal Association of Realtors) adatai szerint – a régiókat összehasonlítva – az USA-ban a déli államok mutatták a legerőteljesebb, 15%-os ingatlanpiaci növekedést, ráadásul itt jön létre az ingatlanvásárlási ügyletek 40%-a is.

Miamiban, Tampában és Orlandóban egymás után indultak meg az új beruházások: lakóparkok, városi társasház komplexumok, golfközpontok épülnek, ráadásul még mindig nagy a választék a bankokhoz visszakerült, és még most mélyen áron aluli (akár 30-50 százalékkal is olcsóbb…) ingatlanokból.

Jó, ha ehhez még hozzátesszük, hogy az elmúlt évtizedben Florida népessége jelentősen növekedett, az idelátogató turisták hihetetlen nagy száma (az utóbbi évben mintegy 90 millióan látogattak csak Floridába!!!)  pedig tovább növeli a térség ingatlanjainak értékét, így attól nem kell  tartanunk, hogy befektetési célzattal megvásárolt ingatlanunkat nem lesz kinek kiadni.

De ami talán a legfontosabb: Floridában stabilan, évente 8-10 százalékkal emelkednek a lakásárak, ráadásul a hitelkamat 4 százalék, ami rekordalacsony az amerikai hitelezés történetében.

Orlando at Night

Budai árak a floridai tengerparton

Szintén beszédes adat, hogy hat évvel ezelőtt a Miami-ban lévő lakások négyzetméter ára 70%-al volt magasabb, mint a Rio de Janeiróban.  Mára a számok helyet cseréltek: jelenleg a riói árak több, mint 60%-kal magasabbak, mint a Miami-i számok.

Ezért egyre több olyan befektető jelenik meg a piacon, akik intenzíven vásárolják fel a befektetésre, vagy  kiadásra kínált ingatlanokat. Nem véletlenül: ha a válság – minden jóslat ellenére – mélyül, az valuta-elértéktelenedéshez vezet, ezért az ingatlanárak növekednek, és mivel az embereknek még a válságban is lakniuk kell valahol, a bérbeadott ingatlanok piaca erősödik. Amikor pedig a  konjunktúra korszakába lépünk, az ingatlanszféra lesz az egyik legdinamikusabban növekvő piac.

Szumma szummárum: az ingatlanbefektetés nagyon kevés rizikót hordoz magában, így nem meglepő, hogy az évről-évre tapasztalható értéknövekedésből elérhető haszon miatt jelentősen megnőtt az érdeklődés.

Kanada, Brazília, Anglia és Németország – manapság ezekből az országokból vásárolják a legtöbb floridai ingatlant, és hazánkban is egyre nagyobb növekvő érdeklődés övezi az egyedülálló eredményeséggel kecsegtető ingatlanpiacot.

A hirdetéseket böngészve mindenki megtalálhatja a pénztárcájának megfelelőt; a nagyvárosok kulturális pezsgése és a tengerparti hangulatú, kertvárosi övezet is tartogat megfizethető, sőt kimondottan baráti árú ingatlanokat.

Az adatokból kiderül: a floridai ingatlanpiac remek befektetésnek számít, a hazai árak viszonylatához képest pedig kiváltképp hozamerős.

Egy átlagos méretű budai családi ház áráért például 3-4 hálós tengerparti lakást, vagy lakóparki házat vehetünk Floridában, ami nem csak első hallásra hangzik remek ajánlatnak.

Fontos tudnunk azonban azt is, hogy ha a remek ajánlatot mérlegelni kell, akkor sem leszünk egyedül… A több évtizedes múlttal és referenciákkal rendelkező  Florida Invesment Marketing Inc. ugyanis mindenben segít az érdeklődőknek: csak és kizárólag személyre szabott, ellenőrzött ingatlanajánlatokat terít asztalra, amely egyaránt figyelembe veszi a jelenlegi lehetőségeket és a jövőbeli terveket.

02

Magyar ágy, amerikai álom

Ha befektetés, akkor ingatlan, és bizony érdemes szétnézni a floridai partokon, ahol egy magyar befektető számára is elérhetőek az ingatlanok árai.

A Disney-parkok iránti igény, a sokrétű oktatási lehetőségek (dőljünk hátra egy kicsit: a floridai ingatlantulajdonnal rendelkező család gyermeke ingyenesen tanulhat a középiskola végéig, a későbbi tandíjait pedig automatikusan felezik…), a sok-sok ezer kilométeres tengerpart, az örök nyár, a szubtrópusi éghajlat, az egyedi hangulat, a golfpályák zöldje mind-mind olyan tényező, ami miatt érdemes Floridában gondolkozni.

Father and son golf PGA

És akkor a South Beach-en forgatott filmek nyitójeleneteit még ide se citáltuk, mert túlságosan direktnek tartottuk a hangulatfestést…

RÉSZLETEK és további információ:

Florida Invesment Marketing Inc.

 

Fizetett hirdetés

 

 

Comments

comments