Nemcsak a katamaránok döntöttek rekordot az idei Kékszalagon

A Fifty-Fifty kétárbocos katamarán 2012 után újra megnyerte a Kékszalagot, és ezúttal is időrekordot döntött. Nem is akármilyet: a 7 óra 13 perc 57 másodperces új eredmény több mint három órát javított a régin. Ugyanakkor az egytestű liberáknak is kijött a lépés, és a Raffica majdnem hatvan éves, legendás időcsúcsot adott át a múltnak.

raffica_rekord_belso

A Raffica a 20124-es Kékszalagon

A Nemere II 1955-ös, 10 óra 40 perces ideje sokáig megdönthetetlennek bizonyult, még úgy is, hogy az ezredforduló környékén a Balatont és a Kékszalagot benépesítették az egytestű, gyönyörű, karcsú és gyors liberák.

Mégis, végül egy kéttestű katamarán, a kétárbocos Fifty-Fifty volt az első 2012-ben, amely megdöntötte ezt a rekordot, mindössze hat perccel. A 2014-es Kékszalagon szintén győzött Józsa Márton csapata, azonban már – beváltva a 11-szeres győztes Litkey Farkas jóslatát – elképesztő, 7 óra 13 perces 57 másodperces idővel.

Egy időeredmény túlszárnyalása persze a külső körülményektől is, azok között is leginkább a széltől függ. A Balatonon pedig a gyenge szél a jellemző, nem hiába tartják a magyar vitorlázókat külföldön a “gyenge szél hiénáinak”. Ezt tanulják meg legjobban kihasználni a legnagyobb hazai tavon, ahol sokszor keresni kell a szelet.

Az idei tókerülő verseny azonban ebből a szempontból is remek volt, így nemcsak a katamaránok villogtak, hanem végre, 59 év után egy egytestű hajó, a Raffica is megdöntötte a Nemere II rekordját, 9 óra 56 perc 46 másodperccel. Király Zsolt és csapata egyébként az abszolút hetedik helyen hozta be a liberáját.

Comments

comments

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.