Mr. Pipeline beavat: Ha jógázol, jobb szörfös leszel!

Gerry Lopez szörfmester – saját bevallása szerint – több mint negyven esztendeje tanulmányozza az ősi indiai gyakorlatokat, mert meggyőződése: a jógának sok közös vonása van a szörfözéssel.

“Teljesen rá kell hangolódni arra, amit csinálsz, komolyan összpontosítani a környezetedre, különben nem tudsz megállni a deszkán. 55 éve szörfözöm és még mindig tanulok. De azt már tudom, hogy csak akkor megy, ha az összpontosításon kívül mindent kitörölsz a fejedből. Valószínűleg ezért sikeresebbek a fiatalok – könnyebben ürítik ki az elméjüket, amikor a vízben vannak. Ahogy öregszel, úgy telik meg a fejed mindenféle aprósággal, amit egyre nehezebb teljesen kisöpörni. Pedig arra kell figyelni, ami abban a pillanatban történik és arra, ami ott van előtted” – mondja Lopez.


Gerry Lopez megtalálta egy kaotikus élet közepén, Fotó: Burkard

“A koncentráción túl, a másik alapvető fontosságú dolog: a légzés. Meg kell tanulni helyesen lélegezni – ez nagyon fontos. Lenyugtat, ellazítja a testet, pihentet, segít fókuszálni. Ezek a szörf alapjai. Az első dolog, amit ebben az életben tettünk, az a lélegzetvétel. S ha jól csinálják, pozitív hatással van az általános egészségre. Csak sokan elfelejtették, hogyan kell. Helyette szájon át, rövid, sekély kis lélegzetvételekkel érjük be – így nem kap annyi oxigént a szervezet, amennyire szüksége van, s nem is teljesít maximális szinten. A tökéletes légzés tanulmánya egy élet munkája lehetne…

De íme a gyors útmutató: a száj zárva, mélyen, lassan, orron át vesszük a levegőt. Hagyni kell, hogy a lélegzet kitöltse egész tüdőnket, s lassan engedni ki a levegőt.

19 évesen kezdtem jógázni. Az akkori szörfös generáció nem igazán volt a társadalom fényes csillagának nevezhető: autóikban aludtak, szörföztek egész nap, ahelyett, hogy dolgoztak volna, ettek, amit találtak. Aztán, a hatvanas években ez kezdett megváltozni. A szörfös életmód egyre jobban hasonlított a jógához: elkezdett érdekelni a testünk és tudatunk, és elkezdtünk edzeni, gyakorolni. Így aztán mára valóban összhangba került a szörfösök és a jóga értékrendje. Azt mondanám, a jóga megváltoztatta a szörföt.

Komoly, nagy horderejű dolog ez. Az most mindegy, hogy a szilárdságra és rugalmasságra, vagy egyszerűen csak a jobb légzéstechnikára gondolunk – hiszen ezek mind átkozottul fontosak a szörfözéshez, nem?
Nézzük csak meg Greg Long-ot. Már jóideje tanulmányozta a jógát – most, azt hiszem, ez segített megmenteni az életét. Azt hiszem, Cortes után képes volt nyugton maradni, ami kiváló példája a kitartásnak. Amikor néhány rossz helyzettel szembetalálva magad képes vagy nyugodt maradni, nyugodt és megingathatatlan – a jóga ezt erősíti.

Ha valaki olyan módszert keres, amivel a jóga előnyeit a lehető legrövidebb idő alatt meg tudja ragadni, arra a bikram jógát ajánlanám. Forró jóga: 40,5 fokos szobában, 90 percen át. 26 póz van, a tested különböző részeire koncentráltan felosztva. Beletelik néhány hónapba, míg a mindennapokba is átszivárognak a tanultak jótékony hatásai, és érezni kezdi a testre és a lélekre ható gyakorlatok különbségét. Kicsit megerősödik, rugalmasabbá válik, jobban odafigyel a légzésre. Kis szerencsével a szörf is jobban megy.”

Gerry Lopez, alias Mr. Pipeline 1948-ban született Honolulu-ban, Hawaii-on, és ott is nőtt fel és lett belőle szörfös (már 14 évesen Hawaii állam bajnoka). Méghozzá a legjobb, aki valaha is bemerészkedett hullámcsőbe.

North Shore-ban olyan szörfösöktől leste el a technikát, mint Butch Van Artsdalen és Jock Sutherland. Mikor a deszkákon végre kezdtek megjelenni az olyan igencsak fontos „mintázatok”, mint megfelelő downrailer élek, megfelelő ív, fólia… a cső végre túlélhetővé vált – Mr. Pipeline pedig a mesterévé. Világszerte elismerték, mint a legjobb tuberider a földön. 1972-ben és 73-ban is megnyerte a Pipeline Masters versenyt, amit ezután róla neveztek el: Gerry Lopez Pipeline Masters.

GERRY LOPEZ 1972 Island Magic Surfing:

Lopez nagyban közrejátszott abban, hogy elérhetővé a deszkákat – akár ingyen a hullámlovasoknak, illetve hogy a szörfipar olyan termékeket állítson elő, amik megfelelnek a kihívásoknak, valamint megfizethetőek – lévén, hogy a legtöbbjüknek nem volt pénze.

Lopez körbeszörfözte a világot (Indiában máig legendák keringenek arról, hogyan tanítgatta a srácokat a parton) – és máig nem hagyta abba. Közben persze néha foglalkozott mással is, például szerepelt Arnold Schwarzeneggerrel a Conan a barbárban, és még számos más filmben, valamint szörfös dokumentumfilmeket és videókat is forgatott, 2008-ban írt egy könyvet a Szörf, ahol rálelsz címmel, mostanában pedig leginkább snowboardozgat a fiával és jógázik.

Mr. Pieline-nal Jeff Mull beszélgetett a jógáról, március 26-i cikkében

Comments

comments

Egy hozzászólás