Mountain Bike Vb Kaprunban

Augusztus 28 és szeptember 1. között az ausztriai Kaprunba gyűlt össze a világ mountain bike-os elitje. Öt kontinensről mintegy 1500 kerekes mérte össze tudását 4 kategóriában, magyar résztvevőkkel. Összeállításunk a kategóriák közötti útvesztőben mutat utat.


Cross-country

Augusztus 28 és szeptember 1. között a festői szépségű alpesi Kaprunban rendezték a 2002-es mountain bike világbajnokságot. Összeállításunkban a különböző versenyszámokat mutatjuk be.Cross-Country, az olimpiai szám:A cross-country versenyeken a legjobb esélyekkel azok a bike-osok indulnak, akik minden talajt egyformán jól fognak. Kaprunban sem volt ez másképp. A 7 km-es verseny alatt frissen lekavicsozott utakon, csúszós erdős ösvényeken, két hídon, patakmedrekben és kiálló gyökerek között is ugyanolyan jól kellett hajtaniuk. A pályát úgy tervezték, hogy a nézők is jól láthassák – a felfelé a lefelé vezető szakasz egy része egymással párhuzamosan fut, így a nézők egyszerre két irányban menő forgalmat is láthattak.


4X

A klasszikus downhill:A 775 méter szintkülönbségű lefele száguldás egy technikás erdős részen kezdődik, majd mountain bikeosok Formula 1-eseinek (a max. sebességük 100 km/h körüli) egy simább résszel kell megküzdeniük, néhány látványos ugrással szórakoztatva a nézőket. A szám egyik ásza, a holland Bas de Bever szerint a kapruni downhill pálya mindig is a világ egyik leggyorsabbja volt, idén ráadásul még nehezítettek rajta.Four-Cross (4X), Négy versenyző, nyolc könyök:

Az dual slalomot felváltó új versenyszám egyértelműen a leglátványosabb, amelynek minden méterét beláthatnak a nézőtérről a rajongók. Négy versenyző hajt egyszerre ugyanazon a pályán, és a két leggyorsabban célba érő jut tovább egyenesen tovább. A többiek vigaszágakon folytathatják. A 300 méter hosszú pályát 22 rámpa teszi még izgalmasabbá. Meg persze az, hogy a versenyt késő este, villanyfényben rendezik. Az ugrások alatt a bikeosok sokszor a könyöküket is használják, így ez igazi közelharcot hozó versenyszám.


Trial

Trial, az egyensúlyozás művészete:Egy átlagos halandó a trial pálya akadályain még gyalogosan is nehézségekkel jutna át. A vb trialosainak lehetőleg úgy kellett teljesíteniük a távot, hogy közben nem rakják le a lábukat és nem hagyják el a pálya vonalát. Összesen nyolc trial szekción (amelyek 15-35 m hosszúak) kellett túljutniuk 2-szer, vagyis két kört megtéve, abroncsokon, lépcsőkön, farönkökön, köveket át. Dolgukat nehezítette, hogy a pályára nem mehettek fel gyakorni, legfeljebb gyalog szemlélhetik meg a verseny előtt.A triál titkairól Blaskó Árpádot, a Mountainbike Szövetség trial szakosztályának vezetőjét kérdeztük. Megtudtuk, hogy a trialhoz jó taktikai érzés és remek statikus izomzat szükséges. A szekciókat ugyanis egy négy és fél órás szintidő alatt kell teljesíteni, olyan sorrendben, ahogy az a versenyzőnek legjobban fekszik. Ha a mountis leteszi a lábát a szekció teljesítése során, akkor 5 büntetőpontot kap. Mivel max 5 hibapontot gyűjthet be egy rész alatt, így ezt akár maga hasznára is fordíthatja, a számára technikailag nehezebb szakaszokon lábletétellel átsegítve önmagát.Statikus izomzatuk csillogtatására a trialosoknak tartanak egy magasugró versenyt is. Ahol helyből kell egy 125 cm körüli magasságba felugratni. Ez hasonlóan működik, mint a magasugró versenyek, mindössze annyi különbséggel, hogy itt egy mountain bike is részt vesz az ugrásban.

A még nem hivatalos maraton:Bár rendkívül látványos, a maraton még nem hivatalos versenyszám a vb-b. Kaprunban demo-számként szerepelt aug 25-én, amelyen amatőrök is részt vehettek. Már aki bírta a 55, 80 vagy 105 km-es távot.


Kaprun

A kapruni versenyszámok eredményét és a magyarok szereplését lásd itt.Mountain Bike a neten:A vb hivatalos honlapja, a mountainbike-2002.com igen jóra sikeredett. (Augusztus 31-én a nap site-jának választotta a Macromedia.) Az angolul és németül is elérhető site-on a remek grafikák mellett sok érdekes infót is olvashatunk az esélyesekről és a helyszínről. A főszponzor, Siemens – T Mobile nem sajnálta a pénzt az oldalra.

Comments

comments