Mi történt a világ legjobb freediverével?

Minden esély megvan arra, hogy a 41 világrekordot birtokló 53 éves szabadtüdős búvár, Natalia Molchanova már nincs köztünk. Legalábbis a hozzá közel álló barátok és a családja szerint ez a helyzet, a hölgy ugyanis 35 méteren merült vasárnap, de soha nem jött fel a felszínre.

1280

Az orosz nő, akit szinte mindenhol a valaha élt (nem csak a jelenlegi!) legjobb szabadtüdős búvárjának tartják, éppen gyakorolt, amikor egy erős áramlat elkaphatta 35 méterrel a víz alatt. Nem volt rajta uszony, valószínűleg ez is közrejátszhatott abban, hogy nem tudott időben levegőhöz jutni.

Pedig Molchanova hivatalosan kilenc percig (!!) tudja visszatartani a lélegzetét, májusban pedig 71 méterre merült le Egyiptomban. A helyi parti őrség azonnal arra a helyszínre sietett, ahol Natalia eltűnt, és helikopterrel, illetve privát hajókkal kezdték meg a keresését. 

“Naplementéig folytattuk a keresést, ez idő alatt bebizonyosodott, hogy Natalia teste nincs a víz felszínén.” – mondta Félix Chicón, a parti őrség vezetője a TheGuardian-nak.

A keresés ezek után a víz alatt folytatódott: 80 méteres mélységig vizsgálták a tengert, ahol a keresés általában nagyon nehézkes.

1280 (1)

A vasárnapi eltűnés után kedden még egy víz alatti robotot is bevetettek a sikeres “mentőakció” érdekében. A hely, ahol Molchanova merült, az erős áramlatokról és a hirtelen megváltozó vízhőmérséklettől híres – ez a két tényező még a legtapasztaltabb búvároknak is nagy nehézségeket tud okozni. A szabadtüdős merülés hívei, gyakorlói már elfogadták azt a tényt, hogy Nataliát már soha nem fogjuk újra látni. 

Az egyik híres merülő, Will Trubridge twitteren már eltemette Nataliát; leírta, hogy “elvesztettük a legjobb szabadtüdős búvárt”.

Comments

comments

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.