Maratoni balatoni vitorlázással is készültek a Földkerülésre

Légrádi Márk és Kézdi Réka célja, hogy vitorlásukkal – kikötés nélkül – körbekerüljék a Földet. Ezzel akarják felhívni a figyelmet a környezettudatos életre és a mozgássérültek jogaira. A Balcsin edzettek.

A Földkerülésre készülők a Balatont választották edzésük helyszínéül, ahol 25 napon át folyamatosan vitorláztak, ezzel szokva a kikötés nélküli hajózást, a rájuk váró fizikai és pszichológiai megpróbáltatásokat.

Márk és Réka a Természetesen az Egészségért Sportegyesület tagjai. A páros egy Mikro 15 típusú hajóval még június 10-én hajóztak ki a “Magyar-tengeren” és augusztus 3-án szálltak partra.
Ez idő alatt Balatonkenese és Keszthely között ingáztak kikötés nélkül, hogy kicsit ráhangolódjanak a rájuk váró bezártságra.

Réka kormányoz a viharos Balatonon

Alázat és a viharos idő

Réka mozgássérült, ennek azonban semmi jelentősége. A múlt héten Márk azt írta a maratoni balatoni hajózásról: “nyugodtan mondhatom, hogy Réka ragyogóan megállta a helyét. Az volt a cél, hogy kitoljuk a fizikai és pszichikai tűrőképessége határait és ez sikerült. Azt hiszem nem voltam mindig elbűvölő vele, ez persze nem is volt cél, éppen ellenkezőleg. Alázattal és óriási elszántsággal állt helyta szélsőséges körülmények között is. Mertugye mindenképpen szélsőséges az, hogy a nap minden percében látjuk a partot de nem kötünk ki, nem alszunk és csak egymást nézzük és erre valójában senki nem kényszerít bennünket, csak a magunk elhatározása.”

Balatoni edzésútjuk olykor bizony nem volt egyszerű, ugyanis Keszthelynél belefutottak egy árvaszúnyograjba, amelytől szinte fekete lett hajójuk vitorlája, de megesett, hogy viharba kerültek, és majdnem felborultak.

Asztalitenisz és aktív felkészülés

Márk falmászással is edz

Réka és Márk már régóta folyamatos edzéssel készül a szeptemberben induló nagy útjukra.
Mint azt honlapjukon írják: jelenleg a fizikai felkészülés fázisában vannak, az állóképességüket terhelik különböző sportágak bevonásával.
Réka ping-pongozik (magyar bajnok) de ezen kívül úszik és barlangászik.
Márk aktív falmászó és ő is rendszeresen barlangászik.

Tervezett útvonaluk

Az extrém hajózók szeptemberben az Adriáról indulnak majd, irányba veszik Gibraltárt, innen a Jóreménység fok felé fordulnak, jókora kitérővel Brazília felé.
Az útirányt a kapott időjárási információk kiértékelése alapján határozzák meg. A Jóreménység fok után az Antarktisz megkerülése jön, majd Új-Zélandnál szintén az időjárás befolyásolja az útjuk alakulását – innen kezdve délebbre kell húzódniuk a jéghegyek közé.
A Horn foktól aztán irány Gibraltár, majd ismét az Adria.


Comments

comments