Magyarország egy rétisas és egy vidra szemével

Külföldi televíziók megrendelésére természetfilmet forgat Magyarországról Török Zoltán és Mosonyi Szabolcs. A filmesek két évig dolgoznak a hazai vadonban.


Fotó: Mosonyi Szabolcs

"A természetvédelmi őr kolléga talált egy döglött darut, kiraktuk. De a sasokat nem érdekelte. Kuksolhattunk egy egész délutánt, meg egy fél napot, csak szegénykém tollai lengedeztek drámaian a szélben a les előtt.
A fene a finnyás sas fajtájukat. Mindegy, harmicezer élő daru egy tóban azért kárpótolt – ez az utolsó bejegyzés a természetfilm blogon.

A szerző Török Zoltán, a legmenőbb hazai természetfilm operatőr-rendező-producer.
Tavasszal Mosonyi Szabolcs kollégájával hatalmas munkába fogtak, külföldi televíziók megbízásából természetfilmet készítenek Magyarország vizes élőhelyeiről.
A munka komolyságát jelzi, hogy a filmet két évig forgatják.

"Tudjuk, hogy szerencsések vagyunk, hogy megcsinálhatjuk ezt a filmet, ráadásul két évünk van rá, de borzasztóan érezzük is a feladat súlyát…. Sok film van ugyan a hátunk mögött, de azért nem egyszer, főleg egy-egy durván kudarcos nap után, fel szokott bennünk merülni: vagyunk-e elég jók ehhez? Nagy a felelősség, kábé tíz évente adatik egy ilyen lehetőség – legutóbb az ezredforduló tájékán forgatott az osztrák ORF egy nagy egyórás magyar témájú filmet a pusztáról. Az elég bika lett" – írja blogján Török Zoltán.


Mosonyi Szabolcs (balra) és Török Zoltán (jobbra)

Török Zoltán akkor vált országosan ismertté, mint természetfilmes, amikor Vidrasors című filmje 2008-ban a Magyar Filmszemle legjobb dokumentumfilm díját kapta.

Zoltán az ELTE-n végzett földrajz szakon, ahol filmes kurzusokat is látogatott. 1995-ben forgatta az első természetfilm jellegű alkotását. Szinte azonnal külföldön próbált szerencsét, a Scandinature svéd természetfilmgyártó cégnél kezdett segédoperatőrként. Az első nagy természetfilm, amiben közreműködött a"Siberian Survivors" – ez a Discovery-Chanellnek készült 1999-ben.
Azóta számos film került ki a kezei közül, többek közt a Termiklovagok és a tiszai ciánszennyezésről szóló Cyanide Blues.
Mindkét alkotás komoly nemzetközi sikert aratott.


Törkök Zoli forgat valahol a sarkvidéken

Mosonyi Szabolcs filmjeit a Duna Televízió és a Spektrum Televízió vetíti.
Itt futott a 20 részes A Kárpát-medence vadvilága című sorozat.
Az Éltető temető, az Élő holtágak, az Ezerszínű Tátra, a Gemenc, a magyar Amazónia című filmjei sikeresen szerepeltek a nemzetközi természetfilm fesztiválokon.
Legutóbb a Pannon sivatag című alkotását a szlovákiai Envirofilm legjobb filmjének választották meg – ez a film a 40. Magyar Filmszemle Tudományos ismeretterjesztő kategóriájának fődíját nyerte.
A 26 perces alkotás azt vizsgálja, hogy a globális éghajlatváltozás milyen hatást gyakorol Közép-Európa erdeinek élővilágára.

"Kinéztük a helyet, úgy ítéltük meg, tuti lesz "Restaurant Sakáltanya" nevű spéci éttermünknek" – írja Török Zoltán a természetfilm blog egyik bejegyzésben.
Itt az olvasó képet kaphat arról, hogy a filmezés milyen erőfeszítéseket igényel. A vadállatok maguktól nem sétálnak a kamera elé, néma csalival kell őket szereplésre ösztönözni.

"Fő fogásként a több napos puffadt pontyot gondoltuk, mert az elég népszerű "ismert erdei körökben". Sajnos a piacon ilyet érthetően nem árulnak, ehhez derékig gázolva kell bűzölgő tavak felszínéről összeszedni a több napos haltetemeket. Szerencsére azonban további elkészítést nem igényel viszont valami olyan elrettentően büdös, különösen nagy tételben, hogy az ember hamar kivágja a taccsot, ha véletlenül megcsapja a buké…
Desszertnek gondoltuk az élő tenyeres kárászt, abból egy vödörnyit szereztünk. Szóval a hely – szerintünk – tuti: remek panoráma, csodás menü, előzékeny tulajok (ezek vagyunk mi). Jöhetnek a vendégek. Reméljük, hamar híre megy, hogy megnyitottunk (titkon még egy Michelin csillagot is remélek…)"

Comments

comments