Magyar TRX-fejlesztés az extrém sportok bűvkörében

Tokay Máté wakeboard világbajnokunk közel egy éve fedezte fel a TRX Suspension Trainert. Szerelem volt első látásra… Az újgenerációs sporteszköz edzésmódszeréről, annak előnyeiről, sőt wakeboard-aktualizált változatáról mesél olvasóinknak Tokay Máté, személyi edzője, Rózsa Viktor, valamint Pozsonyi Zsolt TRX® instruktor, akinek köszönhetően a németeknél és a franciáknál is hamarabb érkezett meg Magyarországra a különleges eszköz és szisztéma.

Rózsa Viktor: Körübelül egy éve éppen egy TRX (Mi az a TRX?) személyi tréninget tartottam, amikor odajött hozzám Máté, hogy ő is szeretné kipróbálni ezt az edzésformát. Azóta dolgozunk együtt…

Íme, itt a videóinterjúnk is:


– A világ élvonalában mindenki mindent bevet, hogy előnyt szerezzen. Máté, neked mik a tapasztalataid: mennyit segít a TRX?

Tokay Máté: Mint minden sportágban, a TOP 10-ben nálunk is hatalmas a versengés. Mivel Magyarországon a wakeboard szezonális sport, nekem nagyon sokat segített a TRX a téli időszak hosszú kihagyásában, a tipikus „holtidényében”. Nekem szerencsém volt, mert Viktorral egy teljes téli szezont végig tudtunk edzeni, és a tavaszi rajton – hála a TRX-nek… – fizikálisan csúcsformában éreztem magam.

– Máténak sokat segített a TRX, de a TRX-csapatnak vajon tudott-e segíteni wakeboard bajnokunk?

Pozsonyi Zsolt: Máté és Viktor közös munkájának gyümölcse a „Wake Stronger” program, amely egy komplett edzésterv kimondottan wakeboard-specifikus gyakorlatokkal.

Rózsa Viktor: Próbáltunk olyan gyakorlatokat kitalálni, amelyek a wakeboard egyes trükkjeiben lejátszódó mozgásokat modellezik le. A TRX-ben saját súlyunkkal dolgozunk, így a wakeboard-mozgást utánzó gyakorlatok alkalmazásával kiváló erősítő gyakorlatokat tud Máté végezni. A „Wake Stronger” programunkban ezeket a gyakorlatokat és azok hatását bárki megtapasztalhatja.

– Ha jól tudom, a „Wake Stronger” új, különleges multimédiás alkalmazás formájában kerül piacra.

Pozsonyi Zsolt: Tavaly decemberben forgattunk egy DVD-t, de rá kellett jönnünk, hogy ebben a formában az edzés progresszivitása nem adható át. A megoldás az ún. „QR-kódos”, edzésnapokra lebontott, letölthető edzésterv megalkotása volt. Ezzel a kétdimenziós „vonalkóddal” sikeresen összeköthetjük az offline és az online világot. Maga az edzésprogram egy kis füzetben jelenik meg, onnan pedig egy QR segítségével, kóddal tölthetőek le az internetkapcsolattal rendelkező eszközre. Így napi bontásban, virtuálisan edzhetünk együtt Mátéval.


Tokay Máté

– Az intenzív versenyidőszakban mennyit használod a TRX-et?

Tokay Máté: A nyári napokon inkább a wakeboarddal vagyok elfoglalva, és a lehető legtöbb időt a vízen töltöm. Azonban épp a minap edzettem újra a TRX-szel, és meglepve tapasztaltam, hogy a gyakorlatok jól mentek, és nem veszítettem sokat a TRX-szel megszerzett állóképességemből és izomerőmből. Ez bizonyítja, hogy egy komoly edzésprogrammal, amilyen a Wake Stronger, hosszabb kihagyással sem tűnik el az, amit megszereztél…Wake Stronger

Az egyhónapos program tizenkét edzését úgy állították össze, hogy a sportág-specifikus gyakorlatok előtt egy mindenre kiterjedő alapozást tudjon végig csinálni a program követője. A törzs, a karok és a lábak megfelelő izomerejének elnyerése után a speciálisan wakeboardra kifejlesztett gyakorlatokkal folytatható a felkészülés. A „Basic” programrészben történik az erősítés, az alapozás; „Advanced” modulban pedig a wakeboard-mozgások modellezése történik.

Comments

comments