Magyar siklóernyős győzelmek Szlovéniában

Szlovéniában rendezték meg a hétvégén a 16. Ratitovec Open Siklóernyős távrepülő bajnokságot, amelyen magyar pilótáink kiemelkedően szerepeltek. A négy feladatból álló versenyen összesen 86 siklóernyős vett részt 17 országból. A női bajnoki címet Dr. Honti Adél Márta nyerte meg, és egy bronzérem is született.

extremlife-siklo

Fotó: Pődör Mátyás

Juhász Katalin– aki Honti Adéllel együtt szerepel majd az augusztusi Eb-n is –, bronzérmet szerzett a mostani versenyen.

IMG_7314

Képen balról jobbra: Lara Leban (SLO), Tóth Anita (HUN), Fűrész Dóra (HUN) (aki Juhász Katalin díját vette át), dr. Honti Adél Márta (HUN), Ewa Korneluk –Guzy (GER) Fotó: Tarpataki Pál

“Falucskai Lóránt magyar válogatott kerettag ˜– aki szintén indul a közelgő Eb-n – összetettben az 5. helyen végzett, ami kiváló eredmény! Büszkék vagyunk a válogatottunkra!” – nyilatkozta büszkén Honti.

A versenyen Bajor Boldizsárnak is volt oka mosolyogni, hiszen ő sport kategóriában állhatott a dobogó legfelső fokára.

IMG_7291

Képen balról jobbra: Mohor Prevc (SLO), Bajor Boldizsár (HUN), Roman Lotric (SLO) Fotó: Tarpataki Pál

Egy bajnokság általában 3-7 napos, minden nap csak 1 feladat van. Egy átlagos feladat 60-90 km hosszú, több fordulóponttal, ahol az nyer, aki a leggyorsabban ér be a gólba.

A rajt a levegőből történik egy megadott geolokációról, és a fordulópontokat meghatározott sorrendben kell egymás után érinteni különböző nagyságú cilinderekkel.

Fotó: Ewa Korneluk - Guzy

Fotó: Ewa Korneluk – Guzy

Az összes feladatot értékelve dől el, ki lesz egy bajnokság nyertese. Ezzel próbálják kiszűrni a szerencsefaktort, hiszen motor nélkül, “szabadrepülve” mindenkinek lehet egy rossz napja, több nap alatt viszont már el szokott dőlni, ki az igazán jó pilóta.

“Ismeretlen terep volt ez a magyar csapat nagy részének, így különösen büszkék vagyunk arra, hogy a magyarok ilyen kiválóan szerepeltek. A harmadik feladatnál egy olyan völgybe küldtek be minket borzasztóan gyenge időben, ahol nem volt leszálló a völgy aljában, így volt egy kis izgalom. A gerinc alatt egy apró farmra szálltunk le, amikor láttuk, hogy már nem fogunk kiérni a biztonságos mezőkig a távolban.” – mesélte magazinunknak Honti.

13621556_10207047091031372_1178203892_o

“Szinte bepotyogtunk egymás után vagy 20-an egy meredek hegyoldalra. Kata 20 kilós zsákja le is gurult egészen az autóútig, mázli, hogy megállt, különben kereshettük volna az erdőben a több ezer eurós versenyfelszerelését. Egy pilóta óriásit csattant a krumpliföldön, egyből kiabáltunk is neki, hogy “Ok?” Erre a farmer válaszolt a homlokát ráncolva a kapával a kezében, hogy “nem OK” a palántáit szemlélve.”

Nagy Máté a start előtt a hegy oldalán (Fotó: Bajor Boldizsár)

Nagy Máté a start előtt a hegy oldalán (Fotó: Bajor Boldizsár)

“Ezen a napon az egyedüli célbaérő, Vértes Balázs (válogatott tag) volt az egész mezőnyből, aki a nagy helyismerettel rendelkező szlovén versenyzőket is megverte a hazai pályájukon.” – mondta Honti.

Az eredményeket ezen a linken nézhetitek meg.

Comments

comments

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.