Kemény este a Kékszalagon, a vitorlázók ötödét kellett menteni

A 46. Kékszalag Balaton-kerülő vitorlásverseny résztvevőinek mintegy ötöde felkészületlennek bizonyult tudásban vagy műszakilag, ezért bajba is került az egyébként nem rendkívüli időjárásban. A vízimentők csütörtök délután óta folyamatosan mentik az embereket, de szerencsére a hajók nagy része már révbe ért.

kekszalag_mentes_belso

Fotó: Cserta Gábor / kekszalag.hu

A mezőny nagy része már a kikötőkben van, péntek reggel 8 óráig közel 400 hajó futott be az 522 induló közül a balatonfüredi célba, 50-60 pedig feladta a küzdelmet a 46. Kékszalag Audi Nagydíj Balaton-kerülő vitorlásversenyen. A dolog mégsem volt ilyen sima, ugyanis az indulók mintegy ötöde (522 indulóból mintegy 100-150 hajó) felkészületlenül vágott neki a távnak.

A kellemetlenül nagy esővel induló és komoly szélerősödéssel folytatódó este után a szél 55-65 km/óra átlagsebességű volt, egyes helyeken 75 km/órás lökésekkel, helyenként kifejezetten rossz látási viszonyokkal. A Balaton minden pontját elérte a viharossá fokozódó szélerősödés, amelyet azonban pontosan előre jelzett az Országos Meteorológia Szolgálat.

Az eredmény: jelentős anyagi kár, szerencsére csak három személyi sérüléssel, és azok sem súlyosak (vállficam és kézfejtörés a legkomolyabb), viszont egy egész estés munkát adtak a 15 hajóval cirkáló vízimentőknek. 3-4 hajó borult fel és került víz alá, 10-15 árboc- és 5-6 kormánytörés történt, továbbá 30-40 induló estében vászonszakadás miatt kellett segítséget nyújtani.

kekszalag_mentes_belso2

Fotó: Turcsi Gábor / MTI

“Voltak olyan hajók, ahonnan a személyzetet lementettük, és a hajók ott maradtak. Három olyan hajóról tudunk, amelyek vagy a nádasban vagy víz alatt vannak. Mintegy két tucatnyi hajó érintett árboctörésben, 25-30-nak sérült a vászna, néhánynak a kormánya törött el” – mondta Bagyó Sándor, Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetője.

A Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred 155 kilométeres távú, Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő vitorlásversenyének győztese a Józsa Márton kormányozta Fifty-Fifty nevű kétárbocos katamarán volt még tegnap, több mint három órával megjavítva saját rekordját, 7 óra 13 perc 57 másodperc alatt teljesítve a távot.

A címvédő, tizenegyszeres győztes Litkey Farkas már korán a verseny feladására kényszerült.

Comments

comments

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.