Katt és taps: Haarberg Orsolya lett az év természetfotósa

Haarberg Orosolya vehette át a “GDF SUEZ – Év természetfotósa 2011” díjat a budapesti Magyar Természettudományi Múzeumban, ahol a díjátadó után a legjobb munkákból kiállítás is nyílt.

 
Rekordokat és számos újdonságot is tartogatott az immáron tizenkilencedik alkalommal megrendezett "Év természetfotósa" díjátadó gála.
A Magyar Természetfotósok Szövetségének elnöke, Radisics Milán elmondása szerint az idei pályázatra 234 fotós 5309 képpel nevezett, ami mindkét tekintetben rekordot és egyben húsz százalékos növekedést hozott az elmúlt évekhez képest. 

A zsűri idén egy új kategóriát (Az állatok a saját környezetükben) is bevezetett, és először fordult elő, hogy mindkét fődíjat női alkotó nyerte, de először aratott kategóriagyőzelmet határon túli nevező, a marosvásárhelyi Nagy Zoltán Gergely személyében.
A nyertes alkotások szerdától 2012. január 31-ig megtekinthetők a Magyar Természettudományi Múzeum kiállításán, majd a szervezők tervei szerint a tárlat további nyolc-kilenc városba is ellátogat.
A legjobb felvételeket az Alexandra Könyvkiadó – ahogy az lenni szokott – kötetben is megjelenteti.

A lélegzetelállító felvételeket a HVG egy nagyszerű galériába gyűjtötte össze, ahol a képekhez tartozó rövid leírások kíséretében, kiváló nagyításban nyálazhatjuk át a díjazott pályaműveket.

Az "Év Természetfotósa 2011" címet a zsűri értékelése szerint kiemelkedő kollekcióval Haarberg Orsolya (fotónkon) nyerte, aki egyben szerzője Az Év Természetfotójának megválasztott, az izlandi Hverfell-krátert ábrázoló képnek is. Az Év Ifjú Természetfotósa címet Vadász Anna szegedi diák kapta. A Kezünkben a Föld kategória első helyezettje Ritzel Zoltán Sodrásban, a második Gaál Péter Esti szieszta, míg a harmadik Daróczi Csaba Zöld út című felvétele lett.

A madarak viselkedése kategória első díját Nagy Zoltán Gergely nyerte el Varjúdominancia című fotójával, a második díjat Daróczi Csaba Vonulás, a harmadik helyet Jakab Tibor Landolás zűrzavarral című képének ítélte a zsűri. Az emlősök viselkedése kategória első és második helyén szintén Haarberg Orsolya végzett Zerge-árnyék, illetve Verekedő sarki rókák című munkáival, a harmadik Radisics Milán Kukázás című fotója. Az állatok viselkedése kategóriában az első Jakab Tibor Angyalok, a második Kerekes M. István Részlet szitakötővel, a harmadik Somodi Ferenc A nagy fogás című felvétele lett.
Az állatok a saját környezetükben kategória mindhárom díját Haarberg Orsolyának ítélte Mimikri, Hullámok szorításában és Kőszáli kecske az olasz Alpokban című képeiért. Az állatok szemtől szemben kategória első két helyén Selmeczi Dániel Porszívó, illetve Limonádé című fotói végeztek, a harmadik Haarberg Orsolya Kőszáli kecske portréja lett.
A Növények és gombák kategóriát szintén Haarberg Orsolya nyerte "Moszat-rajzával", a második helyen Sándor Imre Megvagy! című munkája végzett, míg a harmadik díjat Polgár Tibor vihette haza Harcra készen című alkotásáért. A Kompozíció, forma és kísérletezés kategória első díja Kerekes M. István Poirot, a második helyezés Haarberg Orsolya Hóvásznon drótvonalak, a harmadik hely pedig Daróczi Csaba Rend című fotójának jutott.

Varga István fotója
A Tájak kategória legjobbjának a zsűri Varga István Falvak a ködpaplan alatt című képét ítélte, a második Palcsek István Hajnali óceán című felvétele lett, a harmadik díjat nem adták ki. Az Élet a vízfelszín alatt kategória első két helyén Somodi Ferenc Erdő mélyén, illetve Unka című fotói végeztek, harmadik díj itt sem született idén. A Napnyugtától napkeltéig kategóriát Radisics Milán nyerte Varjak című munkájával, a második Daróczi Csaba Harc a halért, a harmadik Gönye Csaba Ádám Éjszakai árny című képe lett. A természet energiái kategóriában Haarberg Orsolya kapta mindhárom díjat Ég és Föld tánca, Viharmadár és Égő hegy című felvételeiért. Az Ifjúsági kategória győztese idén Vadász Anna portfóliója (Csíplek; Küzdelem; Potty a falat), a második helyet Péter Előd Verőfényben, a harmadikat Kurucz Ádám Nyakon csípve című képei nyerték el.
 
A humoros felvétel különdíját Haarberg Orsolya Kőszáli kecske portréja kapta meg; a Nimród vadászújság különdíjával Németh János Egy pedig figyel…, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület különdíjával Sutyák János Transzformer, míg a Vadon természetvédelmi magazin különdíjával Bakos Gábor Makákóma című munkáit tüntették ki. A TermészetBúvár magazin különdíját Horváth Róbert, a Természet Világa magazin különdíját Szabó Tamás vehette át, a Piros Fehér Zöld különdíj pedig Daróczi Csabáé lett. A Hazai tájkép különdíjat Varga István, a Sakertour Team különdíját Sutyák István, a Magyar Fotóművészek Szövetsége különdíját Daróczi Csaba, a PapuaParadise EcoResort legjobb búvárfotósnak járó különdíját pedig Selmeczi Dániel kapta. A naturArt Tildy Zoltán-különdíjasa Nagy Zoltán Gergely lett.

forrás: hvg.hu

 

Comments

comments