Kajak rodeó vb: helyszíni előzetes

Május végén Graz belvárosában rendezik a vadvízi kajakosok rodeó vb-jét. A hétvégén a magyar bajnokkal a helyszínen jártunk terepfelmérésen. A helyszín tökéletes, a víz nagyon vad, a kajakosok pedig már ezerrel készülnek.


Sziget a Muron

Graz, ahol mindent lehetIdén az Európai Unió Grazot jelölte ki a Kultúra Fővárosának, és ez meg is látszik a városon. A szállások ára az egekbe szökik, zászlóerdők hirdetik a kiállítások tömkelegét, és úgy építkeznek, mintha ingyen lenne. Elég csak az egyik legfeltűnőbb építményt, a Mur folyóra épített szigetet említeni. Budapesten már a pontonhíd is nagy flash volt, a Murra viszont egy kacskaringós „csigát” építettek, amin egy kis amphiteátrum és egy kávézó is elfér. Az egész város szinte kiáltja, merj nagyot álmodni, itt megvalósíthatod.T3, a rémálom?


T3, a vb hulláma

A kajak-rodeósok is valahogy így vannak ezzel. Csak ők egy hengerről álmodnak, a Terminátor III-ról. Az már Graz szerencséje, hogy ez a természet alakította rodeós paradicsom pont Graz Főhídja (Hauptbrücke) alatt található, a város belvárosának közepén. A vadvízi kajakosok általában a városoktól messze, a szinte érintetlen természetben űzik kedvenc sportjukat, elsőre kicsit furcsa is, hogy elég az utcán leparkolni a kocsit, lecüggölni a kajakokat a kocsi tetejéről, és pár száz méter séta után már ott a vadvíz legjava. Ilyen körülményeket látva nincs mit csodálkozni azon, hogy Graz rendezheti idén a Kajak rodeó világbajnokságot. Terveink szerint az extrem.hu a helyszínről tudósít majd a vb-ről.Graz lett a kajakvilág közepe


A magyar bajnok a Muron

Nagy Lacával, a magyar bajnokkal, a Hungarodeó győztesével és Ballai Tomival, az ezüstérmessel a helyszínen jártunk körülnézni. Budapestről autóval négy óra alatt el lehet jutni Grazba, nem nagy távolság, így aki megteheti, május utolsó hetében feltétlenül látogasson el a vb-re. A rodeó egyik nagy előnye, hogy nagyon látványos, ahogy a kajakokban villámgyorsan pörögnek, rövid folyószakaszon tartják a versenyt, így azok számára is nagyon élvezhető, akik amúgy a vadvízi kajakozáshoz nem sokat konyítanak. Persze már most is van mit nézni, hisz a világ legjobbjai semmit sem bíznak a véletlenre. A Terminátor III. méltó ellenfél, nem szabad lebecsülni, ki kell tapasztalni, hogy hol lehet legjobban meglovagolni, így a vb résztvevői már a helyszínen készülnek. A grazi belváros látványossága hetek óta például Eric „EJ” Jackson is, a címvédő világbajnok.


Billy a Necky Vibe-bal a T3-ban

A különbség annyi, hogy míg a szponzorhiánnyal küzdő magyar bajnok főként saját kasszából kénytelen gyakorolni, addig például a kanadaiak egy 12 fős kontingenssel, edzővel nyomulnak, és persze nem csak hétvégente, hanem már hetek óta Grazban laknak, és teljes erővel a vb-re készülhetnek. (Viszont a magyar fiúkról is készült videófelvétel, amit este kikockázhattak, kielemezhettek.) A hengernél találkoztunk például Billy Harrisszel is, a kanadai csapat egyik legjobbjával. Billy az egyik legújabb Necky hajóval pörög, (a hajót lásd a képgalériánkban), aminek tervezésében ő is tevékenyen részt vett. A ruházatán is látszik, hogy csak a legjobb cuccok jöhetnek szóba, mégsincs elszállva magától, közvetlen, kedves srác. A vízben persze őt látva is kiderül, hogy azért a víz az úr. Ahogy Billy fogalmazott, aki rodeózik, az vállalja, hogy jól megszivatja a víz, csak a rodeósok még élvezik is.


Laca evező nélkül is szembeszállt a hengerrel

Szakértők és érdeklődőkA partról vagy a vb helyszíne fölötti hídról nézgelődő graziak számára talán nem tűnik annyira veszélyesnek a henger, de a két magyar fiú arcán első vízreszállás előtt azért kiül a félelem. Megkérdeztük Lacát, mit üzen a harc előtt: “Drága kicsi fiam, apuci nagyon szeret, és úgy fél, mint az állat.” Csak ennyit. Persze nem azért utaztak 350 km-t, hogy viszakozzanak. Ha Lacának arra nincs is esélye, hogy a közel 400 induló közül ő nyerje meg a vb-t, már ahhoz is nem kis technikai tudás kell, hogy valaki pörögni tudjon benne. Amikor Laca vasárnap délután partra dobta az evezőjét, és „puszta kézzel” szállt szembe a terminátorral, a hídon és a parton összegyűlt mintegy 40 fős közönség vastapssal és kurjongatásokkal jutalmazta.Persze (még) nem mindenki rodeoszakértő Grazban. A hétvégi tréning után épp hazafelé indult kis magyar delegációnk, amikor a Mur partján egy család megállított bennünket. Az apuka érdeklődve figyelte, ahogy a fiúk kajakos szokás szerint hátukon vitték a hajójukat, majd megkérdezte, hogy ezek tanuló kajakok-e, merthogy rövidebbek, mint amiket ő eddig látott. Nem, ezek rodeóra valók, jött a válasz. Mintha a holdról jöttünk volna, úgy nézett ránk, mi pedig a part felé irányítottuk. Ott lesz a vb, 300 méterre, ott majd kiművelheti magát rodeó ügyben.

KÉPGALÉRIA: Nagyobb felbontás, nagyobb élvezet

(A cikkben szereplő képek a szerző felvételei.)

Comments

comments