Jól teljesített a magyar csapat a világ legnagyobb sarkkörön túli trekkingjén

Befejeződött a Fjällräven Classic, a világ egyik legnagyobb és legszebb sarkkörön túli trekking eseménye. A több mint 20 országból összegyűlt extrém kalandtúrázók táborát ezúttal egy 8 fős magyar csapat is erősítette. A túra a svéd Lappföld egyik legészakibb városából, Nikkaluokta-ból indulva a vad hegyi vidéken, a híres Kungsleden-en, vagyis a a „Királyok útján” keresztülvágva – 110 kilométeres gyalogtávot teljesítve – Abiskóban ért véget.

 

"A túrázók teljes egészében saját magukra hagyatkozva, térerő nélkül, helyenként köves-sziklás, másutt ingoványos, elhagyatott területeken áthatolva kellett hogy teljesítsék a távot" – nyilatkozta dr. Palkó Zsolt, a nyolcfős magyar csapat egyik tagja, a The Explorer Society elnöke.
A túrázók egyénileg vitték magukkal az 5-7 napra való teljes felszerelésüket, élelmüket, túrasátrukat.

Mivel a terep első és utolsó szakaszát kivéve sehol sem működtek a mobiltelefonok, autóval elérhető utak nincsenek, ezért a legnagyobb kihívást a jó erőbeosztás és a folyamatosan változó nehéz terepviszonyok jelentették a rénszarvas csordákkal és az egyik leghíresebb sarki fénnyel övezett vad vidéken.

A közel 2300 fős nemzetközi mezőnyből kétszázan voltak kénytelenek sérülés, vagy erőhiány miatt feladni a távot; őket mentőhelikopterrel sikerült biztonságos területre vinni.
A Svédország és Európa egyik legnagyobb túraruházat gyártó cége, a Fjällräven által szervezett világhírű sarkkörön túli túrán a magyar csapat kiválóan teljesített.

"Fontolgatjuk, hogy a későbbiekben, a rendkívül zord és extrém téli viszonyok között szervezett kutyaszános Fjällräven Polar túrán is megpróbáljuk majd öregbíteni a magyarok hírnevét, és nagyon köszönjük a Fjallraven, a Mountex, a Canon és a Casio segítségét, akik speciális felszereléssel és technikai eszközökkel támogatnak minket" – számolt be dr. Palkó Zsolt a további tervekről.
 

Comments

comments