Jól kifőzték! A Góbi-sivatagban kalandoznak a kajamagyarok

Tudományos expedíció keretében szelik át a Góbi-sivatagot a Szilasfood-Lucullus csapat tagjai. Többek között gasztronomiai ritkaságokat keresnek.

A Lucullus-tagok megint úton vannak.
Tavaly az Északi-sark jégtábláin főztek paprikás-csirkét, majd egy légi bungee jumping étteremben fogyasztották el ugyanezt az ételt. 
Mostani céljuk az, hogy lóháton átszelik a Góbi-sivatagot.





A csapat a sivatagban is főz

A barátságért lovagolnak

A Szilasfood-Lucullus Góbi-expedíció 2007 kultúrmissziós céllal indult útnak a magyar-mongol barátság jegyében, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum Dzsingisz Kán kiállítása megbízásából, hogy tanulmányozza a nagy, nomád lovas birodalmak gasztronómiai különlegességeit és mindennapjait.
Ezen kereteken belül tudományos igényű kutatásokat végeznek. 

Az expedíció a Góbi-sivatag mongóliai szakaszán vonul keresztül. Az út első, mintegy 400 kilométeres része kősivatagokon és a Khongoriin Els homokdűnéin vezet majd, hogy később az Ikh Bogd hegység sziklás szirtjein vonuljon tovább.
Ezután a csapat a sós tavak vidékére jut el, amelyet az egykori nomád birodalmak szent hegységének, az Altájnak a füves lankái követnek.





A mongóliai táj kitűnő túrahelyszín

Sikeresen megérkeztek

Az expedíció tagjai június 9-én érkeztek meg Ulánbátorba, ahol 35 Celsius-fokos hőség fogadta őket, valamint 6-8 órás időeltolódás. Miután átestek az akklimatizálódáson, elintézték a felszerelések beszerzését (lovaseszközök, benzin, áramfejlesztő, vízkészlet, élelmiszer), és felvették a kapcsolatot egy helyi mongol ménes tulajdonosával.

Mivel azonban az országban óriási az aszály, ezért Mongólia sztyeppés része is szinte sivatagi körülményeket adnak, így a csapat tagjai az útvonal megváltoztatásán is elgondolkoztak. Végül mégis az eredeti útvonal mellett döntöttek, és elindultak az 517 km-re fekvő Dalandzadgad, a Góbi “Keleti kapuja” felé.


Comments

comments