Halálos tragédia a szauna világbajnokságon

Életét vesztette az egyik versenyző a finnországi szauna-világbajnokság döntőjében. Szervezete 6 perc után nem bírta a 110 Celsius-fokra hevített hőkamrát.

Korábban már írtunk róla, Finnországban nemzeti sportnak számít a szaunázás. Az éves szaunázási világbajnokság nagyon népszerű, rengeteg turistát vonz. A viadal menete a következő: egy emelvényen

Timo Kaukonen (balra) és Vlagyimir Ladizsenszkij itt még „jól” van
egymás mellett sorakoznak a fokozatosan egyre melegebbre hevített kabinok, a versenyzők bemennek, és ki bírja tovább alapon bent maradnak.
 
18 perc 110 Celsius-fokon. Szigorúbb verseny előírások
 
A kabinokat egyre jobban bemelegítik, egészen a profi szintig, a 110 + Celsius-fokos kategóriáig. Ezt már csak nagyon kevesen bírják. És az utóbbi években jellemző volt, hogy egyre merészebbre mentek el a versenyzők, egyre jobban kitolva tűréshatárukat, olyan is előfordult, hogy a 18 percet is meghaladta ebben az extrém kategóriában a hőkamrában való tartózkodás ideje.
 
Éppen ezért a verseny szervezői komolyan megszigorították a verseny menetét: a korábbinál jóval kisebb szaunákat építettek, erősebb kályhákat tettek be, hogy fokozzák a versenyzők hőérzetét, hogy így hamarabb „kiűzzék” őket az izzasztókamrából.
Valamint, a verseny előtt alapos orvosi vizsgálaton is át kell esni a nevezőknek.
 
Nem élte túl az orosz, égési sérüléseket szenvedett
 

Timo túlélte, de komolyan sérült
Az idei évre azonban ez a szigorítás is kevés volt ahhoz, hogy a verseny szervezői a tragédiát elkerüljék. Ugyanis, a két döntőbe jutott egymást akarta túlszárnyalni. A tavalyi férfi világbajnok, a finn Timo Kaukonen (aki korábban 16 percet is eltöltött már 110 Celsius-fokon) és az orosz Vlagyimir Ladizsenszkij beült a 110 Celsius-fokos szaunába, hogy kiderüljön ki lesz az idei világbajnok.
 
A küzdelem megkezdődött. Ahogy azonban teltek-múltak a percek a két versenyző arcán látszott, egyre rosszabbul vannak. Ezért a szervezők a döntőt 6 perc után félbeszakították. A két versenyzőt csak támogatva tudták kihozni a kabinból, mind a ketten összeestek.
 

Azonnal orvosi segítséget kaptak, kórházba szállították őket. Mind a ketten, Vlagyimir Ladizsenszkij és Timo Kaukonen is komoly égési sérüléseket szenvedett. Az orosz versenyző életét azonban már nem tudták megmenteni. Mint azt a verseny szóvivője nyilatkozta, egyelőre nem ismert az orosz versenyző halálának oka. A hatóságok rendőrségi vizsgálatot indítottak a tragédia okának tisztázására.


Comments

comments