Figyelem! Nem elég az EU TAJ-kártya a búvárkodáshoz!

A búvárkodáshoz nem elég kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát – hívja fel a figyelmet a Magyar Búvár Szakszövetség. A búvárkodás extrém sport, azért.


Több ezer magyar turista próbálja ki nyaranta a búvárkodást
, közülük sokan azt hiszik, ehhez elegendő az Európai Egészségbiztosítási Kártyát (EEK) kiváltani, pedig az extrém sportolás közben elszenvedett balesetekre nem terjed ki a védelme.

A búvárszövetség közleményében ismerteti: megközelítőleg húszezer aktív amatőr és profi búvár él Magyarországon, akik többnyire nyaralásuk alatt is merülnek. A búvártársadalom kiemelten tudatos, a biztosítottság aránya – az utasbiztosításokat tekintve – körükben eléri a 80-90 százalékot. Mellettük azonban évente további több ezer magyar próbálja ki a népszerű tengerparti országokban – Egyiptomban, Törökországban, Görögországban, Máltán, Cipruson és Horvátországban – az úgynevezett készülékes búvárkodást.

A búvárkodás kockázati tényezői között van a túl gyors emelkedés, ami tüdősérülést okozhat, a nem megfelelően beosztott levegőmennyiség pedig fulladásveszélyt. Ugyancsak problémát okozhat, ha a búvárt elsodorja egy áramlás, de akár a felszínen is történhet baj, ha például a búvár elesik, és a hátán lévő 20 kilós palack miatt szenved sérülést.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya az extrém sportolás közben – ilyen a búvárkodás is – elszenvedett balesetekre nem terjed ki, így ilyenkor a társadalombiztosítási ellátás – az életmentő sürgősségi ellátások kivételével – nem fedezi a költségeket – hívja fel a figyelmet Balázs Péter, a Magyar Búvár Szakszövetség alelnöke. Ezeket végül megfelelő biztosítás hiányában a balesetet elszenvedő turistákra hárítják a kórházak.
Búvárbiztosítás kötésekor kiemelten érdemes figyelni a megfelelően magas térítési limitre, hiszen egy dekompressziós kamrás kezelés több százezer forintba is kerülhet, és egy hosszabb kórházi tartózkodás is komoly költség.

A búvárkodást a Búvár Merülési Szabályzat definiálja, amely egyébként mindenki számára kötelező érvényű. Így ha egy búvárbiztosítás erre hivatkozik, az azt is jelenti, hogy egy esetleges baleset esetén a biztosító ez alapján mérlegeli annak körülményeit.

Figyeljünk, hogy a poggyászkár kiterjedjen a búvárfelszerelésre. Érdemes figyelemmel lenni arra is, mely országokra, földrészekre szól a biztosítás: a búvárbiztosítások egy része például Egyiptomot Európához sorolja, egy professzionális búvárbiztosítás viszont általában az egész világra kiterjesztett fedezetet nyújt. Fontos szempont lehet a nonstop magyar nyelvű asszisztencia, valamint a tolmács szolgáltatás is.

http://www.buvar.hu/
https://www.facebook.com/magyarbuvar.szakszovetseg

Comments

comments