Fair play-díjat szánnak Kiss Péter hegymászónak

A posztumusz díjat Kiss Péter önfeláldozásárt kaphatja meg a Magyar Olimpiai Bizottságtól, amiért életét kockáztatva – és elveszítve… – ment vissza a hegyre, hogy ne hagyja magára Erőss Zsoltot.

A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség meghallgatást tartott a Kancsendzöngán történt tragédiáról.
A megbeszélésen megállapodtak arról, hogy Kiss Péter hegymászót a sportszerű cselekedeteket elismerő Fair play-díjra jelölik.

A csaknem három órás megbeszélést Farkas Péter, a szövetség elnöke hívta össze és vezette le.
A keddi találkozón jelen volt Kollár Lajos, a “Magyarok a világ nyolcezresein” elnevezésű expedíciósorozat vezetője, Sterczer Hilda hegymászó, Erőss Zsolt felesége, Babcsán Gábor, a szövetség tiszteletbeli tagja, Fucskó László magashegyi mászó, Futó Endre, a szövetség hegymászó szakágának vezetője, Kunos Gábor, a szövetség magashegyjáró szakreferense és Péterváry Gábor, a Hegymászó Bizottság legutóbbi vezetője.

A hegyen történtek részletes összefoglalása után a megjelentek több pontosító kérdést tisztáztak, így a többi között téma volt Kiss Péter felkészültsége, a hosszan elhúzódó mászás okai, illetve a mászók által vitt vízmennyiség. Beszélgettek a magyar magashegyi hegymászás jövőjéről, kitérve a hegymászás jelenlegi magyarországi helyzetére, népszerűségére, a sajtóval való viszonyára.


(Kiss Péter a csúcson az olasz és a spanyol mászó társaságában)

A résztvevők megállapodtak abban, hogy a történtekről a közeljövőben közös nyilatkozatot tesznek közzé, valamint Kiss Pétert a hegyen tanúsított önzetlen magatartása elismeréseként Fair play-díjra jelölik.

Fair play-díjra a Magyar Olimpiai Bizottságnál (MOB) lehet jelölést tenni kiemelkedően sportszerű cselekedet, a fair play elveit folyamatosan és példamutatóan szem előtt tartó életpálya, illetve a fair play értékek népszerűsítése területén kiemelkedő tevékenység esetén.
Rendszerint három kategóriában – fair play-cselekedet, életmű, fair play népszerűsítése – osztanak elismeréseket.

Comments

comments

Egy hozzászólás