Fa Nándorék elrajtoltak a Vendée Globe földkerülő vitorlásversenyen

Vasárnap délután elrajtolt a Vendée Globe földkerülő vitorlásverseny mezőnye, melyben ott van Fa Nándor, alatta pedig a hazai fejlesztésű Spirit of Hungary nevű hajó is.

23/12/2014, Barcelona (ESP), Barcelona World Race 2014-15, Barcelona Trainings, Spirit of Hungary (Nandor Fa, Conrad Colman)

A világ legnehezebbjének tartott viadalán még soha nem indult el annyi ország, mint most: tíz ország 29 hajósa vágott neki a több mint 40 ezer kilométeres (!) távnak.

A vasárnapi rajtot megelőzően a franciaországi Les Sables d,Olonne partjánál egyesével érkeztek a hajók a dokkból a nyílt vízre, nagyjából százezer (!) néző köszöntette a versenyzőket, Fa Nándor a 13.-ként érkezett – reméljük, ez a szám inkább hoz neki szerencsét, mint szerencsétlenséget.

Fa Nándornak egyébként ez lesz a harmadik Vendée Globe-ja. A feladatot – ami a világ körbehajózását jelenti – egy 18 méteres hajóval, kikötés és külső segítség nélkül kell megcsinálni. Az 1992-93-as menet során legjobb nem franciaként, az ötödik helyen ért célba 128 nap után.

Az aszolút rekordot a francia Francois Gabart tartja, aki a legutóbbi, 2012-13-as versenyt 78 nap 2 óra 16 perces idővel nyerte meg.

 

Comments

comments

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.