Extrém sportok, amelyeket kihalásra ítélt a sors

Nem képezi vita tárgyát, hogy mi itt az extrem.hu-nál nemcsak imádjuk az extrém sportokat, hanem űzzük is őket. Azonban vannak olyan ágai, amelyekkel egyszerűen a hosszú évek alatt, kitartó próbálkozások után sem sikerült összebarátkoznunk. Vagy azért, mert extrém a veszélyforrás, vagy kiment a divatból, netán már senkit sem érdekel, vagy mert egyszerűen feleslegesnek tatjuk. Vigyázat, a lista szigorúan szubjektív!

1. Utcai szánkó. Túllendülve azon az esztétikai problémán, hogy tetőtől talpig durva motoros bőrszerkóba öltözött emberek bohóckodnak fekve egy meghosszabbított gördeszkán, ott a kérdés: nézi ezt még valaki? És itt a tudományos igényű válasz: még a tévében sem, nemhogy a helyszínen.

2. Vízisí mezítláb. Az ötvenes évektől egészen az ezredfordulóig népszerű sportot mára már elhomályosították újabb társai. Legnagyobb gond az vele, hogy tönkreteszi a lábat, és bár az ember azt gondolná, hogy milyen olcsó időtöltés, valójában az egyik legdrágább.

Ugyanis ha a valaki mezítláb szeretne vízisízni, akkor először is szereznie kell hozzá egy motorcsónakot, ami nagyon használtan, nagyon olcsón, trélerrel és szállítással együtt is minimum több százezer forint, de határ a csillagos ég. Aztán még át is kell építeni. Megér ennyit? Mikor mondjuk wakeboardozni is lehet?

3. Longboard. Az előbb tehát ott tartottunk, hogy tetőtől talpig durva motoros bőrszerkóba öltözött emberek bohóckodnak egy gördeszkán, csak ezúttal állva, és szinte semmi sem védi őket a súlyos sérülésektől. Márpedig kemény bukások előfordulnak, a sport extremitását az extrém kockázat adja. Ez így nem funny, ahogy az angol mondaná.

4. Légszörf. Eleve kevesen űzik, mert nagyon profinak kell lennie annak, aki belevág. Magyarul ez nem az az extrém sport, amit bárki bármikor elkezdhet, és ez már eleve behatárolja a lehetőségeit. Először is, bérelni kell egy repülőgépet, ahonnan a vállalkozó kedvű delikvens kiugrik.

Ennek költségeibe bele se menjünk, lévén nem egyszer kell ilyet bérelni, hanem minden egyes ugrásnál, a kerozint meg nem a 95-ös benzin árában mérik, és szerintünk az amortizációt sem ugyanúgy számolják, mint a céges kocsinál. Ja, persze lehet venni is repülőt, jó keresgélést az interneten.

És míg ha mondjuk a snowboard esetében az ember elront valamit, akkor legfeljebb kifordul a bokája, vagy beveri a fejét, esetleg tele megy a szája hóval egy esésnél, a légszörf esetében a hibázás könnyen halált jelenthet. Pl. időben kell kinyitni az ejtőernyőt, hogy csak egyet említsünk.

5. Hókorcsolya. Igazán nem akarjuk megbántani a snowboard és a korcsolya ötvözéséből létrehozott extrém sport lelkes híveit, de ez nekünk teljes mértékben sportevolúciós zsákutcának tűnik.

Még kisgyerekeknek oké, hogy ráérezzenk az egyensúlyra egy deszkán. De mégis, milyen élményt kaphat egy fiatal a hókorcsolyától? Sebesség? Nem. Trükközés? Nem. Hogy sokáig csúszhat? Nem. Magyarul van bármi értelme? Nincs.

Comments

comments

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.