Erőss Zsolt és Kiss Péter eltűnt, és már alig van remény…

Nem keresik tovább Erőss Zsoltot és Kiss Pétert, akik a sikeres csúcstámadás után tűntek el a Kacsedzöngán. A legrosszabbtól tart mindenki.

Erőss Zsolt és Kiss Péter eltűnt, miután sikeresen meghódította a Kancsendzöng 8586 méteres csúcsát 2013. május 20-án.
Nem keresik tovább őket, miután a mentésükre küldött serpák sem a 7600 méteren lévő 4-es táborban, sem a környékén nem bukkantak a nyomukra – adta közre az MTI.

A desnivel.com spanyol hegymászóoldal a 11 eltűnt mellett öt halálesetről is beszámol.
A Kollár Lajos jegyzeteiben is olvasható koreai mászó és a két serpa mellett Erőss Zsoltot és Kiss Péter is a halottak közé számolják.

A “Magyarok a világ nyolcezersein” expedíciósorozatot eredetileg Erőss Zsolt, Kollár Lajos és Mécs László indította útjára a 2002-es sikeres Everest-kísérlet után.
A cél, hogy magyar mászók eljussanak a világ mind a 14 olyan csúcsára, amely 8000 méter fölé nyúlik. Eddig 12 ilyet sikerült meghódítani, ebből a mostani sikeres kísérlettel együtt Erőss Zsolt tizet teljesített.

A tavalyi sikertelen és tragikus (Horváth Tibor odaveszett) kísérlet után idén a Kacsedzöngára, (a Mount Everest és a K2 után) a világ harmadik legmagasabb pontjára indult a magyar csapat, s Pünkösd hétfőn, nepáli idő szerint 18:00 óra körül ketten is felértek a csúcsra.
Ha a legtetején nem is hagytak nyomot, mivel az a helyi hagyományok szerint szentségtörés volna. Erőss az indulás előtti sajtótájékoztatón mesélt arról, hogy e hegyet 1955-ben hódította meg először egy angol csapat, s azóta is hagyomány, hogy nem lépnek fel a legmagasabb pontra, mivel “emberi láb nem érintheti a csúcsot.” – így aztán a mászók néhány méterrel alatta megállnak.

A mostani csapatban volt némi újítás is. Kollár Lajos, a csapat lelkes szervezője és szerzője/blogolója, Erőss Zsolt, aki 2010-es amputációja óta (jobb lábát térd alól le kellett vágni egy baleset miatt) fél lábbal mászik, természetesen alapító tagjai a 8000 hódító csapatnak.

Rajtuk kívül még a szlovák hegymászók élmezőnyéhez tartozó Jaroslav Dutka is velük indult. Vele Erőss már mászott együtt 2005-ben, amikor ugyan egyiküknek sem sikerült feljutni a világ második legmagasabb csúcsára, a K2-re, de segített a csúcstámadás után Erőssnek lejutni. Gyakorlott mászó, sokszor volt már 8000 méter felett.

A teljesen új tag a csapatban a fiatal, de nem tapasztalatlan Kiss Péter, aki már gyermekkorától szívesen mászott, túrázott, kétszer volt magyarországi “Év teljesítménytúrázója”.
Az Alpoknak mind a 82 olyan pontján járt, amely 4000 méter fölé nyúlik. Bár ilyen magasan most járt először, már a több mint 5000 méter fölött lévő alaptáborozás sem kottyant meg neki, mint ahogyan a csúcsra is feljutott, így neki is meg lett az első nyolcezrese. Kacsedzönga: 8586 méter.

Kollár Lajos hűségesen beszámolt minden érdekességéről az útnak, a naplót itt olvashatjátok.
Erőss Zsoltot lefelé elhagyta az ereje, a mentést megszervezni pedig komoly akadályokba ütközött, mivel a kettes alaptábort egy lavina elsodorta, a koreai csapatból néhányan megsebesültek, egy mászó és serpája valószínűleg meg is halt.

Az ereszkedés még folyamatban volt Kollár Lajos május 21. délután közreadott beszámolója szerint.
Akkor arról írt, hogy nem kevés pénzért sikerült találni néhány serpát, aki a mászók után indult.

Közben a kettes tábort elvitte egy lavina és a koreai csapat balesetet szenvedett. Úgy tudjuk meghalt egy koreai és a sherpája. Tehát a baj és a lehetséges mentés három felé oszlott. Közben Peti ,vagy lemaradt, vagy leelőzte Zsoltot, mert a látható képen 1 ember maradt. Zsolt nem tudott magyarázatot adni, hiszen a beszéd is nagyon nehezére esett, de folyamatosan, lassan ereszkedett lejjebb. Egészen 8100 méterig. Ott lekuporodott és elaludt. 3 óra múlva, jól hallhatóan pihentebben és jól artikulálva hívott és elindult lefelé a négyes táborba.

Közben sikerült egy 2 tagú, sherpa segítséget megnyerni (tetemes összegért), hogy érje el a négyes tábort holnap reggelre és segítse a fiúkat lejjebb ereszkedni, akár az alaptáborig. Reméljük, sikerrel !”

Másnap az MTI már azt közölte: nem folytatják a keresést.

Ezt írta 22-én, délután Kollár Lajos:

Rossz napra ébredtünk! A tegnapi remények szertefoszlottak. A rádiókapcsolat megszűnt Zsolttal. Tegnap délután három óra óta nem válaszol a hívásra! Petiről tegnap reggel 8 óra óta nem tudok semmit. Zsolt szerint elindult lefelé előtte. De ez egyáltalán nem biztos!

A biztos az: Nincs rádió kapcsolat, a négyes tábor és környékének átvizsgálása után sincs nyomuk.

Még egy kísérletet tettünk a koreai kollégákkal együtt (akiknek 2 sherpájuk és 2 mászójuk még a 4-es táborban van) egy szervezett, környék és a táborok átvizsgálására ma. Semmi eredmény!

A “Magyarok a világ nyolcezresein” az alábbi közleményt fogalmazza meg:

A 2013-as Kancsendzönga (8586 m. Himalája, Nepál) Expedíció két csúcsmászója, Erőss Zsolt és Kiss Péter a csúcsról való ereszkedés közben 8000 méter körüli magasságban eltűnt!

Comments

comments