Ennél szebb fotókat még nem készítettek a világ legnagyobb barlangjáról

Vietnamban akkora barlangok “teremnek,” amelyeknek saját folyójuk és erdejük is van, így nem csoda, ha emberek tömegei vészeltek itt át háborúkat. John Spies ausztrál fotós egy hétig élt a közel tíz kilométer hosszú, több száz méter magas Hang Son Doong-barlangban, és az egyik legkomplexebb fotódokumentációt készítette el. Íme, pár gyöngyszem.

vilag_legnagyobb_barlangja2

Ember és barlang: csak hogy tisztában legyünk az arányokkal. Fotó: John Spies

A Hang Song Doong-barlang a tudósok szerint 2-5 millió évvel ezelőtt keletkezett a víz eróziós munkájának köszönhetően, de az emberek évszázadokon át semmit sem tudtak róla. 1991-ben fedezte fel egy helyi lakos, Ho Khanh. Mégsem ő volt az első, hiszen túlélők ezrei vészelték itt át a vietnami háborút (1955-1975), csak később a hely feledésbe merült.

vilag_legnagyobb_barlangja1

Sátortábor a Föld mélyén. Fotó: John Spies

2009-ben egy brit barlangászcsapat, Howard Limbert vezetésével újra – immár harmadszor is – felfedezte a “Hegyi folyó barlangját”, amely mintegy 150 üregből álló rendszer. Amelynek egyébként az egyik legnagyobb különlegessége, hogy saját esőerdeje van a belsejében. A BBC felvételén meg is nézhetitek:

A képződmény mára már turistalátványossággá avanzsált, de Vietnam nagyon vigyáz rá. A turistáknak nem is olcsó, egy hatnapos túra háromezer dollárba kerül. Idén felkereste a barlangot John Spies fotós, aki egy hetet töltött itt, és nála szebb fotókat talán sosem készítettek róla.

vilag_legnagyobb_barlangja4

Akár valamelyik Alien-rész jelenete is lehetne. Fotó: John Spies

 

Comments

comments

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.