Emléktáblát állítottak Erőss Zsoltnak és Kiss Péternek a Kancsendzöngán

Négy gyergyószentmiklósi hegymászó a Kancsendzönga csúcsának lábánál álló buddhista kolostorban emléktáblát állított a hegyen 2013-ban elhunyt Erőss Zsolt és a hősi halált halt Kiss Péter hegymászónak – írta szerdai számában a Krónika napilap.

kiss

Fotó: Facebook/EKE Gyergyó

A gyergyói hegymászók azt követően számoltak be élményeikről, hogy hétfőn este hazaérkeztek az emléktúráról. Az Erdélyi Kárpát-Egyesület országos és gyergyói szervezetének felkérésére járták be a Kancsendzönga alaptáboráig vezető utat, amelyen három évvel ezelőtt Erőss Zsolt és Kiss Péter is haladt.

A táblaállítók 188 kilométert tettek meg gyalog. A helybéliek felajánlását elfogadva, buddhista szertartás szerint helyezték el a két hegymászó arcképét is megjelenítő márványtáblákat a Kancsendzönga felé vezető úton legmagasabban fekvő kolostorban, egy Sherpa Gaun nevű faluban.

Elmondták, hogy a faluba bármely jó egészségnek örvendő ember eljuthat, így a kolostor akár zarándokhellyé is válhat.

Fotó: Facebook/EKE Gyergyó

Fotó: Facebook/EKE Gyergyó

Köllő Zsolt, az emléktúra vezetője felidézte: amikor megérkeztek a Kancsendzönga lábához, nagy volt a csend, csak a szél lobogtatta az imazászlókat, a látvánnyal pedig nem lehetett betelni. “Mély hálaérzet tört fel belőlem, amely köszönettel és könnyekkel párosult, majd közösen imádkoztunk Erőss Zsolt és Kiss Péter lelki nyugalmáért, hiszen ez a hely az ő sírhelyük” – idézte a Krónika Köllőt.

Fülöp László arról számolt be, hogy több olyan emberrel találkoztak, akik – látva kabátjukon Erőss Zsolt képét – felismerték a magyar hegymászót, és mosolyogtak. Sokan nem is tudták, hogy meghalt.

“Az egyik házigazda hölgy azt is elmondta, nála is megálltak egy teára, úgy, mint mi” – idézte Fülöp László. A Csíkszeredában született, Gyergyószentmiklóson felnőtt Erőss Zsolt a gyergyói hegyekben tanult meg sziklát mászni. A minden idők legeredményesebbnek tekintett magyar hegymászója, Kiss Péterrel 2013. május 20-án tűnt el a Himalájában, miután megmászták a Nepál és India határán található, 8586 méteres Kancsendzöngát.

Forrás: Transindex.ro / MTI

Comments

comments

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.