Előkerült a nagy vizek elveszett őstehetsége

Nick Rozsa elvesztett mindent. Majd tavaly visszatért. És jobb, mint bármikor – ezt bizonyítja a Surfline új videója is, amit még bokatörése előtt vett fel Chris Papaleo.

Tavaly kezdett segíteni a hontalanokon – mert majdnem egy lett közülük.
Aztán talpra, majd deszkára állt, a csodával határos módon a szponzorok is visszatértek az elfeledett, lehullott csillaghoz.

“A Ventura kórházban születtem, Oxnardban töltöttem első évemet, majd egy évesen koromban Oregonba kerültem, ott éltem három éves koromig, majd vissza Kaliforniába, onnan Maui-ra, ahol életemben először tanultam szörfözni, aztán újra Kaliforniába lköltöztem, mikor hat lettem. Hét és tizenegy éves korom közt Ventura-ban éltem, majd Oxnard Silver Strandja következett, amikor tizenegy lettem. Ilyen egyszerű ez” – áll a reef.com-on a profilszövegben.

23 évesen még a csúcson volt, és azt hitte, ott is marad mindig. De a körülötte lévők már látták a közelgő veszélyt – csak Rozsa nem hitte el, hogy megtörténhet: kirúgták a csapatból, alig egy évtizeddel azután, hogy először lépett deszkára Tim Curren és a Mallory fivérek éber felügyelete alatt Ventura-ban.

Tizenöt éves volt, amikor az ONeill megkereste, miután a névtelenségből kitörve két nyugati WSA bajnokságot is megnyert. Aztán NSSA regionális országos döntő-győzelem, és jöttek a magazinok, az ismertség, a siker, az utazások, a lehetőségek.
Huntingtonban junior profik közt a negyedik lett a US Openen, így 19 évesen aláírhatta a Reef nagylelkű ajánlatát. Semmi különleges – Nick számára ez azonban óriási dolog volt. Nem sokkal később már a Reef-fel utazott Mexikóba, szerepelt a TransWorld SURF címlapján – The Good Life – Jó élet – volt olvasható mellette, és valóban az volt.

Volt pénz, hírnév, szörf, szerződések, szabad élet. De Nick nem tudta, mit kezdjen vele. A barátai “New money”-nak, Újgazdagnak hívták.
Új Audi, technikai csoda saját zenegyártáshoz, éjszakai kicsapongások, ausztráliai bulik, drogok, pia, vad éjszakák. Három hónap Balin…, ahol összesen háromszor állt deszkára ez idő alatt, és a kórházban ébredt. Mélypont. De ez sem ébresztette fel élete rémálmából. Ehhez más kellett.

És jött két telefonhívás. Az egyik Heath Walker volt a Reef-től: kirúgva.
A másik Darlene-től, a barátnőjétől: terhes.

A bulis éjszakák után elérkezett a reggel. Élete a feje tetéjére állt, ráadásul apa lett.
“Ez volt a legjobb, ami életemben valaha történt velem. Gyorsan fel kellett nőnöm” – mesélte utólag Zander Morton-nak adott interjújában.

Hazaköltözött. Kövér volt, és megtört. A szörfös története itt véget is érhetett volna, de régi barátja, a filmes Chris Papaleo meggyőzte, hogy álljon vissza a deszkára – az ő kamerája elé.
Eleinte csak kövér volt és lassú. De küzdött, gyakorolt, visszatért a nyers erő, és Nick újra ragyogni kezdett. Majd eljött az idő, amikor a 11-szeres világbajnok, Kelly Slater felfigyelt erre a webvideóra és már twittelte is, mint Nick Rozsa, a világ legjobb szponzornélküli szörföse.

Kapott egy második esélyt. A szponzorok visszatértek, Roenn, a fia megszületett, ő pedig visszatért. És jobb, mint bármikor – ezt bizonyítja a Surfline új videója is, a Black Unicorn:

 

Comments

comments