Elképesztő mutatvány Besenyei “Skywalker” Pétertől

Mint Luke Skywalker a Halálcsillagon… – úgy manőverezett át a világon elsőként a hosszú és rendkívül szűk Korinthoszi-csatornán Besenyei Péter tízszeres magyar műrepülő nemzeti bajnokunk.

Neki annyival volt “könnyebb” a dolga, hogy szerencsére nem üldözte senki más, hiszen rajta kívül még egyetlen ember sem merészkedett be űrhajójával repülőjével a 6343 méter hosszú, legkeskenyebb részén pedig mindössze 21,3 méter(!) széles hajócsatornába. Besenyei gépének szárnyfesztávolsága csaknem eléri a 8 métert; nem kell matekzseninek születni ahhoz, hogy kiszámoljuk, mennyi szabad helye volt szárnyanként.

Besenyei Péter a Korinthoszi-csatornában (Fotó: Red Bull)

Besenyei Péter a Korinthoszi-csatornában (Fotó: Red Bull)

Már önmagában az is nagyon extrém, hogy egyáltalán eszébe jut valakinek egy ilyesfajta mutatvány kivitelezése, hiszen már a csatorna megépítésekor (1881 és 1893 között) is korlátozták a vízi úton áthaladni kívánó hajók fizikai dimenzióit, a sekély víz miatt pedig a mai modern hajóknak esélyük sincs az áthaladásra. (forrás: Wikipedia)

„Egy álom vált valóra. A Korinthoszi-csatorna, a görög történelem része, számomra is régóta kihívást jelentett. Nagyszerű érzés itt lenni, ebben a varázslatos országban, ahol mindent átitat a történelem, és közben egyedülálló tapasztalatokat szerezhettem” – idézte az MTI az 57 éves pilótát. Hát igen: ami neki álom, az másnak rémálom.

3_o_besenyei2

Forrás: nemzetisport.hu

Comments

comments