Duisburg, Világjátékok: elosztották a magyar csapat pénzét

Július 14-24 között a németországi Duisburgban rendezik a nem-olimpiai sportágak legnagyobb seregszemléjét, a Világjátékokat. Idén 40 sportág szerepel, a búvárkodástól a táncon és az íjászaton át a sárkányhajózásig. Eddig 59 magyar kvalifikálta magát.

1980-ban, tizenkét nemzetközi sportszövetség együttműködésében jött létre a Világjátékok Nemzetközi Szövetsége. A következő évben pedig elindult hódító útjára a nem-olimpiai sportágak seregszemléje, a Világjátékok, amit azóta is mindig négy évenként, egy évvel az ötkarikás játékok után rendeznek.



A lényeges különbség az Olimpia és a Világjátékok lebonyolítása között, – amellett, hogy a Világjátékok Nemzetközi Szövetsége (IWGA) elfogadja és betartja az olimpiai mozgalom minden, a sport társadalmi értékeit illető elvét és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság támogatja is a játékokat -, hogy az eseményt már meglévő helyszíneken, megfelelő méretű létesítményekben kell megrendezni, ehhez igazítva a Világjátékokon résztvevő sportágakat.



Így nem kell új létesítményeket építeni, és infrastruktúrájukat bővíteni, vagyis a Világjátékok sokkal kevésbé költséges, és a programja szabadabban változtatható, mint az olimpia esetében.



A legutóbbi Világjátékokon,a japán Akitán,2001-ben 26 sportág közel 2500 versenyzője vett részt.

Az idei, duisburgi seregszemle szervezői szerint pedig idén 40 sportág 177 versenyszámában 100 ország 3500 sportoló várnak a Ruhr-vidékre, július közepére. A magyar kontingens kvalifikációját és delegálását a Nemzeti Sportszövetség koordinálja. A NSSZ által közölt információk szerint eddig összesen tíz sportág 59 magyar sportoló kvalifikálta magát a Világjátékokra.



A legnagyobb csapatot a sárkányhajósok képviselik majd, 26 főt delegálva, de 10 fővel indulhatnak a búvárok is, és a strandkézilabdások is már 10 fővel kvalifikálták magukat. Már a rendelkezésre áll 30 millió forintot is elosztották (lásd a lenti táblázatban), és a ruhaszponzor is megvan, a Hummel termékeit viseli majd a magyar csapat.

Comments

comments