Dubai: Beltéri síparadicsomot építenek a sivatagban

Dubaiban, ahol annyi a pénz, mint sivatagban a homok, az sem lehetetlen, hogy síparadicsom épüljön. A készülő Ski Dubai 400 méter hosszú pályáján igazi hó lesz, szálldogálnak a hópihék, miközben kint, a tengerparton napozik a nép!


Látványterv

Dubaiban, ahol az építkezéseknek csak az álmok szabnak határt, jelenleg a világ egyik legnagyobb bevásárlóközpontja épül. Persze arrafelé ez már önmagában szinte nem is hír, kellett valami különleges látványosság is a Mall of the Emirates-be. Az építtető Majid al-Futtaim ezért arra jutott, hogy a sivatagban a legkülönlegesebb még mindig a hó.A technika már adott a beltéri síparadicsomokhoz, a hógyártáshoz – de persze az ár még mindig csillagászati. Ez azonban arrafelé nem jelent gondot, így megbízták az egyik hógyártó nagyágyút, a brit Acer Snowmec-et, hogy tervezzen egy gigantikus beltéri hegyoldalt.


A pályarajz
Forrás: acersnowmec.co.uk

A mintát az Atlasz-hegység szolgáltatta. Az építmény végül egy ledöntött csizmához hasonlít, aminek az lábujjak felé eső része áll felfelé. A legmagasabb pontján 60 méter széles, a középső részén 80 méterre bővül, hogy aztán a „hótálca” előtt ismét leszűküljön 60-ra. A Tálca nyolcvan méter széles és a pereme 25 méter magasan van. A pályák hossza összesen 400 méter, szélességük átlagosan 20-30 méter.Annak érdekében, hogy a hatás minél inkább alpesi legyen, a kivitelezők nemcsak a hó minőségére ügyelnek nagyon, hanem a pályára kerülés módjára is. Vagyis hóesés is lesz, hópelyhekkel, sőt, kandallótűz is a pálya melletti „melegedőkben”. A Ski Dubai névre keresztelt „teremtményt” a szomszédos, ötcsillagos Kempinski szálló szintjeiről is jól látni majd, és a shopping centerben vásárlók is benézhetnek majd.A célközönség igen sokrétű: egyrészt gondolnak azokra a helybéliekre, akik még életükben nem láttak havat, lesznek világhírű sí és snowboard oktatók, de a pálya egyes részeit úgy alakítják ki, hogy akár a világ legjobbjait is idehozhassák versenyezni.


Jól halad az építkezés

A pálya része egy negyedcső, aminek a másik fele igény esetén hozzácsatolható, és a tulajdonosok szerint a közeljövőben akár félcső világkupának is helyet adhat Dubai.A munkálatok jól haladnak, az átadást 2005 szeptemberére ígérik, egy nagyszabású show keretében, ahol persze az országot irányító sheikek lesznek a díszvendégek. Az ő snowboard tudásukról nincsenek információink, de az Al Maktoum királyi család férfitagjai rendkívül híres lovasokMég csak festmény…

Comments

comments