Búváré az Év Természetfotója díj!

Négyezer kép közül 2014-ben itthon az Év Természetfotója díjat Selmeczi Dániel “Körben” című munkája nyerte el, amelyen egy malajziai teknős keresi pihenőhelyét. A Magyar Búvár Szövetségnél a búvárfotós szakágat segítő szolnoki búvár a fényképezés mellett filmezik: készített már a cápák kihalásának veszélyére figyelmeztető filmet is. Dávid akár a National Geographic versenyén is esélyes lenne… Mi rá szavaznánk!

selmeczidaniel

“Az esztendők során majdnem minden kategóriában sikerült nyernem Év Természetfotója pályázaton – emlékezett vissza Selmeczi Dániel –, pedig nem mindig nevezek, mert nem feltétlenül a sikerek miatt fotózom, hanem sokszor inkább csak magamnak. Megpróbálom a víz alatti fotózást meghagyni a hobbimnak.”

A szolnoki férfi búvárturizmusból él. Különböző tájakra utaztatnak, ezen túrák melléktermékei a képek. A búvárfotózást amúgy nehéz volna finanszírozni, életvitelszerűen mindössze páran űzik a világon. Így ellenben megvan a szabadsága, hogy ő választja ki, mit szeretne fényképezni.

evtermeszetfotoja

A díjnyertes kép

A búvárfotózás sportág is – egyik szakága a Magyar Búvár Szövetségnek, akárcsak nemzetközi szervezetének, a CMAS-nak. Kétévente írnak ki magyar bajnokságot, jövőre lesz a következő: akinek a képe nyer, az mehet majd a világbajnokságra. A vb viszont úgy zajlik, hogy az indulóknak egy meghatározott helyszínen, adott idő alatt, azonos körülmények között kell elkészíteni a felvételeket (shoot out verseny), és aki a legjobb képet csinálja, az lesz a világbajnok. Selmeczi Dániel korábban indult – és nyert is – a magyar bajnokságon, most azonban már inkább a lebonyolításában vesz részt, mint szervező és a zsűri tagja.

A 36 éves búvár jelenleg éppen a Bahamákra indul egy túra vezetőjeként. Izgalmas hely, állítja, ahol többméteres tigriscápákkal lehet merülni védőfelszerelés nélkül.

 “Vérengző fenevadaknak tekintik őket, pedig általában abból vannak a balesetek, hogy összetévesztik az embert a természetes áldozatukkal. Nem is eszik meg, csak beleharapnak, viszont a strandokon nem sok kórház van, és ha eltalálnak egy ütőeret, akkor baj van.”

selmeczifotoja

Fotó: Selmeczi Dániel

Cápákról már készítettek – Sárdy Zsolttal együtt – egy közel egyórás filmet, amellyel arra akarják felhívni a figyelmet, hogy az ember sokkal veszélyesebb a cápára, mint fordítva, ennek következtében a cápafajok kilencven százaléka kihalt. Újabb mozit is terveznek, az elmúlt napokban fejezték be egy szudáni film forgatását.

“Szudánról a népirtás, a terrorizmus és hasonlók ugranak be, közben a tengeren egy csoda várja az utazót. Az ország a Vörös-tenger partján fekszik, ahol nincs horgászat, halászat, nincs turizmus, ezért gyakorlatilag érintetlen a part. Cousteau kapitány például a 1960-as években éppen Szudán mellett próbálta ki azt a kísérletét, hogy tud-e az ember a víz alatt élni.” – mesélte Selmeczi Dániel, hozzátéve: jövő évtől egy bálnákkal kapcsolatos projekten is fognak dolgozni, de közben természetesen a víz alatti fotózásról sem mond le.

Forrás: Turák Péter

Comments

comments

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.