Bicikli és sífutó verseny az orosz víz alatt

A Szibériai Búvár Klub “őrült” oroszok különös csapata. A vicces, de eltökélt búvárteam egy különleges megmérettetéssel ünnepelte búvárszezonjuk végét: a Bajkál-tó fenekén rendeztek bicikli és sífutó versenyt.

A Bajkál-tó a világ legmélyebb édesvizű tava; legmélyebb pontja eléri az 1642 m-es mélységet is.
Azért ennyire még az orosz búvárok sem őrültek meg…: a versenyt inkább a part menti sekélyebb, 3 m-es vízben rendezték meg.

Két csoportba szerveződve, tizenöt búvár próbált végigmenni a csupán hat méteres szakaszon sílécekkel vagy biciklivel. A sekély víz azonban mégsem könnyítette meg a dolgukat.
A víz alatti felvételek jól mutatják, hogy mennyire nehéz volt a víz alatt tekerni.
Alig néhányuknak sikerült csak a mutatvány; az egyensúlyozás és a kerekek tó fenekén tartása okozták a legfőbb problémát.
A síelőknek még kevesebb esélyük volt teljesíteni a távot. Mindkét síléc próbált a víz felszínére lebegni, így szinte lehetetlennek bizonyult velük a közlekedés.

A klub igazgatója, Andrej Baranovski szerint az volt a legérdekesebb az egészben, ahogy ezek a tárgyak a víz alatt viselkedtek.
„A bicikli és a síléc is próbált a felszínre húzni. Amint elkezdtünk erőt kifejteni a pedálra, a kerékpár a hátsó kerekére állt. A búvároknak ki kellett tapasztalniuk az egyensúlyozást, és próbáltak minél alacsonyabban ülni az előre haladás érdekében” – mondta.

Michael Shuyupov versenyző szerint a biciklik átalakításával izgalmasabb verseny alakulhatott volna ki.
“Ha nehezebbé tettük volna a bicikliket, akkor az első kerék nem emelkedett volna fel, és úgy viselkedett volna, mintha egy autóúton tekernénk” – fejtette ki ötletét a búvár.

A búvárklubb tagjai olyannyira jól szórakoztak, hogy elhatározták: ezentúl minden évben megrendezik ezt a nem mindennapi szezonzáró versenyt.
Terveik szerint minden évben más eszközökkel merülnek majd víz alá.
Nincsenek tippjeink, jövőre mik kerülnek sorra…

Comments

comments