Az abu-dzabi banális baki után Besenyei a dobogóért repül Horvátországban

Bár Abu-Dzabiban egy banális műszaki hibára ráment a verseny, Besenyei Péter műrepülő-világbajnok most abban reménykedik, hogy bele tud majd szólni az élmezőny versengésébe a Red Bull Air Race idei szezonjának második versenyén, amelyre hétvégén, a horvátországi Rovinjban kerül sor.

Besenyei Péter

Besenyei Péter

“Az első futamon nem tudtunk rájönni, miért nem adja le a motorom a maximális teljesítményt, pedig már a gyártó mérnöke is vizsgálta. Végül a futam után, a szétszerelésnél vettük észre, hogy egy banális hiba okozta a 30 százalékos teljesítményvesztést” – mondta Besenyei Péter, akinek most már mindkét versenymérnöke ott lesz vele a helyszínen.

Az abu-dzabi versenyt egyébként a címvédő brit Paul Bonhomme nyerte a sportág történetének egyik legszorosabb fináléjában, mindössze három tizedmásodperccel előzve meg az osztrák Hannes Archot. A második futamnak a horvátországi Rovinj ad otthont április 12-13-án.

Az először 2005-ben megrendezett, s hároméves szünet után az idén újraindított világbajnokságnak – amelyet a világ leggyorsabb versenyének is neveznek – az idei a hetedik idénye. Változás a korábbiakhoz képest, hogy a mezőny tagjainak egységes motorral, propellerrel és kipufogórendszerrel felszerelt gépekkel kell versenyezniük, a pilótákra ható centrifugális erő nem lehet nagyobb 10 G-nél, a pályát jelölő felfújható kapuk pedig 20 helyett immár 25 méter magasak.

A látványos, ezért népes közönséget vonzó futamok alkotta sorozat – Besenyei Péter közreműködésének is köszönhetően – valójában már 2003-ban elindult, de világméretűvé 2005-re fejlődött. A pilótáknak az egyes versenyeken a felfújható oszlopokkal kijelölt kapuk között átrepülve kell a lehető legrövidebb idő alatt teljesíteniük a pályát. Budapesten 2003 és 2009 között, a Duna felett rendeztek futamokat. Besenyei Péter 2003-ban megnyerte a sorozatot, 2004-ben, 2005-ben és 2006-ban második, 2007-ben harmadik volt.

Az idei szezonban három kontinens hét országának nyolc városában rendeznek futamot. A mezőnynek 12 pilóta a tagja. Rovinj után a malajziai Putrajayába, a lengyelországi Gdyniába, az angliai Ascotba, az egyesült államokbeli Dallasba és Las Vegasba, valamint – a pontos helyszínnel még adós – Kínába látogatnak el a műrepülők.

Forrás: MTI

Comments

comments

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.