Amerre a szél fúj, arra siklunk mi is

Bátran kijelenthető, hogy a tizenegyszeres balatoni Kékszalag-győztes, soling-világbajnok Litkey Farkas a legismertebb és legeredményesebb magyar vitorlás. Most egy kicsit minket is beengedett a világába, és könyvet írt, melyben nemcsak azt ismerhetjük meg, hogy milyen út vezetett a sikerekig, hanem hogy hogyan látja a körülötte lévő világot.

“Egyvalamit megtanultam az évek során. Soha, egyetlen pillanatig sem szabad feladni. Hosszú még a verseny, most hagytuk el keserves, szélcsendes vergődéssel Révfülöpöt, több mint harmada még hátravan, és végre elindultunk! Az a pici szél, ami most érkezett, örömmel tölt el, jó vitorlázni! Konok elszántsággal folytatjuk a versenyt.”

Ezek Litkey Farkas szavai, a legismertebb magyar vitorlásé, aki számos sikere mellett tizenegyszer nyerte meg a Balaton-kerülő Kékszalagot, indult az 1996-os atlantai olimpián, 2013-ban pedig Soling-világbajnok lett. Manapság Olaszországban versenyez a J-24-es kategóriában, de bevallása szerint most már nem azért csinálja, mert vágyna valamilyen címre.

Könyve, a most megjelent Amerre a szél fúj nemcsak azért különleges, mert segít megismerni egy kivételes versenyző személyiségét, vagy mert együtt követi az olvasóval a gyerekkortól a sikerekig bejárt utat. Nagy erénye, hogy közelebb hozza hozzánk magát a balatoni vitorlázást, melynek fejlődését ugyanúgy végig követhetjük, mint a szerzőét.

Litkey egyébként bevallottan nem csak vitorlázóknak írta anekdotákkal telitűzdelt könyvét. Ez talán a fő erénye a műnek, és amely így nemcsak közérthetőbb, de emberközelibb is lett, hiszen az olyan emberi erények elsajátításához, mint a türelem, a magabiztosság vagy a higgadtság, nem kell feltétlenül vízre szállni. A könyv az olvasót – aki talán még hajón sem ült sosem – így teljes értékű partnerként kezeli.

Litkey Farkasról 2013-ban portréfilm is készült, A Vitorlázó címmel, az ismert dokumentumfilmes, Kollmann András rendezésében, amely a könyvvel együtt izgalmasan mutatja be azt, ami néha távolnak tűnik, de ami mindnyájunk számára nagyon is kézzel fogható.

Comments

comments