A Szabadtüdős búvárkodás kategóriái

A szabadtüdős búvárkodásról (freediving) már sokat olvashattatok az extrem.hu-n. Most egy régi adósságunkat törlesztjük: most végre fény derül a különböző kategóriák, versenyszámok közötti különbségekre. Kötéllel vagy kötél nélkül, vízszintesen vagy függőlegesen, időre vagy távolságra, tengerben vagy medencében. Emellett folyamatosan frissülő táblázunkból azt is megtudhatod, hogy épp ki a világ legjobbja a különböző szakágakban.

Static – Zeittauchen – staattinen hengenpidätys vedessä – Statikus (Angol, német, finn, magyar szakkifejezések)A statikus számban az idő a legfőbb tényező. Mivel itt „mindössze” az a lényeg, hogy a szabadtüdős búvár mennyi ideig tud a víz alatt maradni egy levegővel, ezért a statikus versenyeket uszodában, szimpla úszómedencében bonyolítják, nem tavakban vagy tengereken. A freediverek a vízfelszínen fekszenek, a fejüket a vízbe téve. A gyakorlat elkezdése előtt jelezniük kell, hogy mennyi ideig szeretnének a víz alatt maradni. Mellettük egy biztosítóbúvár áll, aki a bejelentett idő előtt egy perccel, majd időről-időre újra megérinti a búvárt, akinek egy megbeszélt jellel jeleznie kell, hogy jól van.Ha nem jelez vissza, vagy láthatóan kezdi elveszteni a mozgáskoordinációját, akkor a biztosítóbúvár kiemeli a vízből, és a jelen lévő orvos megvizsgálja, hogy szüksége van-e orvosi segítségre, vagy magától visszanyerte az eszméletét. Ha csak megszegszédül, koordinációs problémái vannak, azt szambázásnak, vagy a motorkontroll elvesztésének (LMC) nevezik. Ha elájul, azt Black Out-nak (BO).BÁRMILYEN VESZÉLYTELENNEK TŰNIK, A STATIKUST SEM SZABAD EGYEDÜL, BIZTOSÍTÓBÚVÁR NÉLKÜL GYAKOROLNI!!Frissítve: 2003. szeptember 24.


Fotó: Szepesházi “Bruxi” András

Dynamic – Streckentauchen – pituussukellus – DinamikusA dinamikusban horizontális távolságot mérnek, vagyis a szabadtüdős búvárok feladata az, hogy egy levegővel minél hosszabb távot tegyenek meg. Mivel itt a mélységnek nincs szerepe, ezt a számot is legtöbbször uszodában rendezik. Ahogy az úszóknál, itt is nyílvántartják, hogy 25 vagy 50 méteres medencében úsztak-e. A dinamikus számban gyakran rendeznek versenyeket, legtöbbször a statikussal együtt. Jelenleg a világbajnokságon is versenyszám, viszont a vb összetettjébe nem számít bele. A dinamikus versenyekre főleg a téli és a koratavaszi hónapokban kerül sor, amikor a szabadban nem, vagy keveset tudnak edzeni a szabadtüdősök.Két kategóriát különböztetnek meg: az uszonyosat és az uszony nélkülit.Frissítve: 2003. szeptember 24-én


Fotó: Dan Burton

Constant Weight – Konstantes Gewicht – syvyyssukellus räpylöillä- KonstansA szabadtüdős versenyek mélységi száma. A freedivereknek saját erejükből kell lejutniuk az előre meghatározott mélységbe, és saját erőből is kell feljönniük. Egy kötél segíti őket abban, hogy a lehető legrövidebb úton leérjenek az általuk előzetesen megadott mélységbe, ahol egy kis táblácskát kötöttek a kötélre. Ezt kell felhozniuk, bizonyítékként. Persze, ha valaki út közben rájön, hogy rosszul mérte fel az aznapi teljesítőképességét, akkor korábban is visszafordulhat. A búvárok egy mélységmérő órát viselnek, ezzel tudják bizonyítani, hogy milyen mélyen jártak, ha a táblácskáig nem jutottak le, vagy lejutottak, de valamilyen oknál fogva nem tudták azt leoldani a kötélről. A Konstans Súly elnevezés onnan ered, hogy ugyanolyan súlyosnak kell lenniük, amikor elindulnak lefele, mint amikor a végén felbukkannak. Vagyis nem vihetnek le magukkal nehezéket, hogy felgyorsítsák az útjukat lefelé, és a súlyt a mélyben hagyva saját erőből jöjjenek fel. Sőt, az útirányt adó kötélhez is csak egyszer érhetnek hozzá, amikor lekötik róla a táblácskát.A Constant Weighten belül két kategóriát különböztetnek meg: az uszonyos és uszony nélküli számot.Frissítés: 2003. szeptember 24.


Forrás: redefineyourlimits.com

Free Immersion – Freie Apnoe- köysiavusteinen syvyyssukellusEz a szám leginkább a Constant Weightre hasonlít. Itt sem gyorsíthatják extra súlyokkal a merülésüket. Ebben a számban, a Konstanstól eltérően, annyiszor kapaszkodnak a kötélbe, ahányszor akarnak. Viszont uszonnyal nem gyorsíthatják az útjukat, vagyis itt leginkább a karizomerejükkel tolják magukat le és fel. Free Immersionben ritkán rendeznek versenyeket, azonban a rekordokat nyilvántartják. Sok szabadtüdős tartja a Free Immersiont rendkívül jó edzésnek a Változó Súlyhoz (Variable Weight).Frissítve: 2003. szeptember 24.


Fotó: Heike Loos

Variable Weight – Variables GewichtEbben a mélységi számban nem rendeznek versenyeket, viszont a rekordokat jegyzik. Itt a szabadtüdős búvárok már használhatnak nehezéket. Ennek a súlya max. 35 kg lehet. Ezt egy szánra erősítik, ebbe kapaszkodik a szabadtüdős búvár is. A szánt a merülése legmélyebb pontján hagyja, és saját erejéből jön vissza a felszínre. A felfele úton megfoghatja a szánhoz is használt kötelet, sőt karerejével húzódzkodhat is rajta. Választhatja azonban a másik módszert is. Uszonnyal a lábán fel is úszhat a felszínre.Frissítve: 2003. szeptember 24.


Fotó: Dan Burton

No LimitsA No Limits, ahogy a neve is mutatja, határtalan ága a szabadtüdős búvárkodásnak. A merüléshez használt szánnal kapcsolatban nincsenek megkötések. A felfelé való közlekedéshez egy ballont használnak, amely „felrepíti” a búvárt a felszínre. A számhoz nem igazán nagy fizikai erőre van szükség. Itt nem önerőből merülnek és úsznak felfelé. Itt a nagy mélységekben ható nyomás a búvár legnagyobb ellenfele. Ez a szám a sport legveszélyesebb ága, ezért természetesen ebben nem rendeznek versenyeket és a rekordkísérleteket is óriási körültekintéssel kell megszervezni.Frissítve: 2003. szeptember 24.

Comments

comments