A legveszélyesebb vizeken tökéletesítették a cápák elleni védőruhát

A Nyugat-ausztrál partokon tesztelték és fejlesztették tökélyre azt az úszóruhát, amelynek kétfajta színe és mintázata van. Az egyik elriasztja a cápákat, a másik pedig gyakorlatilag láthatatlanná teszi az embert a vízben.

Fotó: AFP/Getty Images

Fotó: AFP/Getty Images

A ruhát (Cápatámadást Csökkentő Rendszer, röviden: SAMS) egy ausztrál cég, a Shark Mitigation Systems gyártotta, melynek székhelye ott van, ahol a legtöbb cápatámadást szokták regisztrálni a világon (Perth). A ruha nem újdonság, csak eddig még kevesen figyeltek fel rá, pedig sokak életét menthette volna meg 2013 nyara óta.

A nem túl divatos, de életmentő szerelést egyetemi professzorok közreműködésével hozták létre, ők ugyanis több éves kutatások után pontosan tudják, mit lát egy cápa – és mit nem.

A kék-fehér verziót Elude névre keresztelték, ez főleg a búvároknak és a strandolóknak, sznorizóknak lehet hasznos, akik láthatatlanok tudnak maradni egy cápa előtt (kivéve, ha elkezdenek ordibálni és kapálózni, amit valljuk be, nehéz lehet megállni).

Őket se bántják a cápák – rossz az ízük.

Őket se bántják a cápák – rossz az ízük.

A fekete-fehér változat a Diverter nevet viseli. Ez nem tesz láthatatlanná, cserébe a következő üzenetet küldi az uszonyos ragadozóknak:

“Élvezhetetlen étel”

Hogy mennyire effektívek ezek a színkombinációk, azt egy videóval is szemléltették, de szerencsére nem élő embereket vetettek oda a cápák elé:

A Divertert nem csak magunkra lehet húzni, de a belőle készült fóliát deszkára/hajóra/akármire is ráragaszthatjuk.

Comments

comments

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.