A hardcore vadvízi kajakosok már vízre szálltak itthon

Bár a legtöbb vadvízi túravezető még téli üzemmódban, snowboard oktatóként keresi a betevőt, az egyetlen Magyarország területén rendezett vadvízi eseményre, a Hungarodeóra készülő elit már vízen. A jégtáblák között!!


Nagy Laca, a rodeó magyar bajnok már készül!
Fotó: Páhi Jani

Az átlagember már attól fázni kezd, ha ránéz ezekre a képekre. A parton hófoltok, nagykabátban vacogó emberek, de a magyar vadvízi kajakos elit már vízen van, hogy visszaszerezze a téli szezonban elpunnyadt izmainak rugalmasságát. Legalábbis aki ráér, mivel a szlalom magyar bajnok, Göncz Gáspár például még a francia Alpokban oktatja a snowboardosokat, és szervezi a Naturelle Freeride snowboard versenyt, a többiek pedig jobbára valamelyik szlovák vagy osztrák csúcs közelében, deszkán töltik a hétvégéiket. Azonban akik nem akarják a véletlenre bízni a vadvízi évadnyitó versenyen, a Hungarodeón nyújtott teljesítményüket, azok a hideggel dacolva már hajóba szállnak.


…és nincs egyedül
Fotó: Páhi Jani

A Páhi János által szervezett Hungarodeó idén már hatodik alkalommal kerül megrendezésre, ami óriási szó, különösen annak tekintetében, hogy Magyarországon nincs is vadvíz. Janit ez persze nem zavarja, minden évben talál egy-egy gátat, ahol a folyó nem annyira szennyezett, hogy az visszatartsa a hardcore kajakosokat, és ahol rodeózásra alkalmas víz van.A rodeókajakozás azon sportág, ahol a vadvízi folyó egy bizonyos pontján a víz esése megfelelő ahhoz, hogy időre különböző trükköket tudjanak bemutatni, pörögve, forogva a kajakban.Avagy egyik kedves ismerősöm megfogalmazásában, „ez az a sportág, ahol egy kajakos láthatóan a megfulladással küszködik a vízben, az emberek meg állnak a parton, nézik, és egyiküknek sem jut eszébe, hogy beugorjon és kimentse a szerencsétlent”.A Hungarodeó helyszíne idén a Fecskeszögi gát (Miskolc, Sajószigeti út), ami vadvízi szempontból már készen áll a versenyre, a vízszint is jó magas, csak a hőmérséklet nem éppen fürdőzésre alkalmas még. A technika fejlődésének következtében azonban ma már a megfelelő neoprén ruhában túlélhető.A 6. Hungarodeo hivatalos versenykiírása

Comments

comments