Felvonulók kérik: LEGYEN GÖRDESZKA PÁLYA A BELVÁROSBAN!

Idén már harmadjára rendezik meg Budapesten a Deszkás Pikniket. Az előző évekhez képest azonban több változás is lesz. Egyrészt a programok palettája jelentősen színesedik, másrészt a deszkások egyre hangosabban kiáltják az éterbe: a városvezetés vegye figyelembe a street-sportolók igényeit, és segítse őket alkalmas és használható pályák építésével. Az extrem.hu-nak Dezső András, a Deszkás Piknik ötletgzdája, egyik szervezője mesél a dzsemboriról, a célokról és a gördeszkások tragédiájáról.

– Mennyiben lesz az idei piknik más, mint az előző években?

– A vonulási útvonalban és a programokban mindenképpen. Noha a célállomás ugyanott, a Városligetben lesz, a felvonulása után jóval több program lesz, mint eddig. Fellép többek között a Hősök, a Bankos és Bobakrome, több dj – köztük Kool Kasko, Nice –, de velünk lesz a rockosabb zenéket játszó Matek Márk is. Ahogy megérkezünk a Városligetbe, már szól a zene, tehát egyből indul a buli. Így aki inkább szórakozni, bulizni szeretne, s nem versenyezni, az is megtalálja majd a számítását.

– A versenyekben is lesz változás?

– A derbik sokkal több elemen futnak majd: lesz DC street jam verseny és Burn best trick verseny is – utóbbi egy kifejezetten erre a célra épített „koporsón”.

– A Deszkás Piknik „szíve” azonban mindig is a szervezett, rendőrség által biztosított felvonulás.

– Így igaz! Ez különbözteti meg a Deszkás Pikniket más deszkás rendezvénytől, ez teszi igazán különlegessé, egyedivé. Reményeink szerint ezért lesznek most is többen a pikniken, mint általában a versenyeken. Merthogy ide azok is eljönnek, akik amúgy nem járnak versenyekre. A felvonulás ugyanis nem a versengésről, a rivalizálásról, hanem az összetartozásról, az „együttgurulásról” szól. Így bárki, aki tud gurulni, részt tud rajta venni, és át tudja élni a rendezvény lényegét.

– Többször módosítottátok a gyülekezés helyszínét és időpontját is. Miért?

– Először a Fővám téren akartunk gyülekezni, de közben elkezdték átépíteni az Astoria környékét, így az az útvonal lehetetlenné vált. Aztán a rakpartról indultunk volna, de azt meg a rendőrség nem akarta, így végül az Erzsébet tér lett a kiinduló helyszín. A gyülekező időpontját pedig a kánikula miatt toltuk ki 14 óráról 16 órára. Egyébként nagyon remélem, hogy a kánikula ellenére az idén is sokan eljönnek közénk.

– Több célotok is van a Deszkás Piknikkel. Népszerűsíteni a gördeszkázást, illetve jelezni a döntéshozók-várostervezők felé, hogy nincs gördeszkázásra alkalmas pálya Budapesten, legalábbis a belvárosban. Melyik cél a fontosabb?

– Mindkettő ugyanolyan fontos. Bár kétségtelen, hogy van egy kis ellentmondás: népszerűsítjük a deszkázást, miközben azoknak, akik ezt a sportot, hobbit vagy életformát választják, már most nincs helyük… Ez óriási probléma, de túlmutat a deszkázáson. Az a helyzet, hogy a várostervezésben és az ifjúságpolitikában sem koncepció, sem stratégia sincs bennünket illetően. Mondok egy példát: az V. kerület nagyrészt uniós pénzből megcsinálta az új főutcát. Amikor megnyitották, gördeszkás bemutatót akartak szervezni, majd visszaléptek…  S miközben az Egyetem téren egy, az önkormányzat megrendelésére készült plakáton gördeszkás figurával hirdetik az új főutcát, ugyanott a padokra kiírják, hogy gördeszkázni tilos. Teljesen megértem, hogy az önkormányzat vagy az ott lakók nem szeretnék, ha a padokat a deszkások tönkretennék, ebben nincs is vita közöttünk. Csakhogy az önkormányzatnál a „deszkás problémáról” már évek óta tudnak. Ahogy arról is, hogy egy kis tér és néhány egyszerű deszkás elem építésével az egész „ügy” kezelhető lenne. Fillérekből. Ehelyett folyamatosan csak ígérgetnek és halogatnak, majd csodálkoznak, hogy a deszkások tönkreteszik a műtárgyakat. Még mindig ott tartunk – és ez a szomorú –, hogy nem úgy alakítják a várost, hogy annak is élhető legyen, aki csak sétálni szeretne, és annak is, aki az utcai sportok híve.  Ez hasonló ahhoz, mint amikor építenek egy közparkot, majd kiírják, hogy a „Fűre lépni és ülni tilos!”.

– A Deszkás Piknik egy civil mozgalom, a szórólapokon azonban több szponzor nevét is látjuk. Hogyan fér össze a kettő?

– A Deszkás Piknik legfontosabb eleme a felvonulás. Ez soha nem volt és soha nem lesz szponzorált. Viszont a felvonulás utáni programokat nem tudjuk saját zsebből finanszírozni, mert az elemek nincsenek ingyen, ahogy a fellépők sem, viszont maga a rendezvény ingyenes. Valakinek tehát fizetnie kell. Vagyis a szponzorok kizárólag a vonulás utáni programokat támogatják. Annyiban mindenképpen szerencsések, hogy a deszkás rendezvények közül egyértelműen a Deszkás Piknik kapja a legnagyobb sajtóvisszhangot. Persze jó volna, ha a deszkás cégek, vagy azok, akiknek a gördeszkás célcsoport fontos, nemcsak ezeket a rendezvényeket támogatnák, hanem azért is lobbiznának, hogy legyen hol deszkázniuk a felvonulóknak. Ez közös érdek lenne. A gördeszkázás tragédiája az, hogy ebben nincs idehaza nincs benne akkora pénz, mint több más extrém sportban, például a wakeboardban vagy a snowboardban.

– Hová fejlődhet még a Deszkás Piknik?

– Nyilván ez attól is függ, hogy most, a harmadik pikniken többen leszünk-e, mint eddig… Ha azt látjuk, hogy a rendezvényre továbbra is nagy az igény, akkor mindenképp elgondolkozunk azon, hogy merre érdemes fejlődni. Elképzelhető például az is, hogy jövőre már egy kulturális fesztivált szervezünk majd a vonulás után, kiállítással, koncertekkel.  De hangsúlyozom, ez nagyban függ attól, hogy mennyire tartja fontosnak a Deszkás Pikniket a gördeszkás társadalom. Az viszont biztos, hogy az őszi piknik valahol vidéken, talán Debrecenben lesz.

Comments

comments