Milyen a jó faanyag szabadtéri tűzgyújtásnál? Milyen a jó gyújtós? Milyen a jó tüzelő? Tudd meg cikkünkből!
A kora ősz – jó idő esetén – a piknikezés, a szabadtéri szalonnasütések ideje. Irány az erdő, a kijelölt tűzgyújtó hely. Igen ám, de mi kell a tűzgyújtáshoz a természetben? Milyen a jó gyújtós? Milyen a jó tüzelő? Ezekre kerestünk rövid válaszokat.
Nyír, bükk, vagy juhar égjen!
Szépen össze kell rakni, hogy így égjen… |
A tűz megrakásához, táplálásához három dolog kell: gyújtós, aprófa és tüzelőanyag.
A természetben az alábbi dolgokat jó gyújtósnak használni: száraz fa és kéregdarabok.
A nyírfa és cédrus kérge lobban fel a leghamarabb. Azonban, ha a fa még zöld, célszerű eljutni a fa belsejéhez, hátha az itteni rostok már szárazak.
Ha melegedni, vagy főzni szeretnénk, a legjobb nyír-, bükk-, vagy juharfából tüzet rakni, ezek lassan égnek, sok meleget adnak.
Az aprófát – ágakat, gallyakat – a már lángra kapott gyújtóshoz kell adagolni. Az aprófa gyúlékonyságán javíthat, ha több helyen belevágunk a szélébe.
Állati ürülék is lángra kap
Ha nem gyullad be a tűz, némi pamutcsíkkal, vagy vászondarabbal is rásegíthetünk. A mohák, gombafélék csak kiszárítva jó gyújtósok.
Igaz, nem tartozik a kellemes tüzelők közé, de vészesetben – ha tegyük fel eltévedtünk, erdő mélyén rekedtünk éjszakára és fontos átmelegednünk -, jobb híjján lehet használni állati ürüléket is.
Ugyanis a száraz állati ürülék jó tüzelőanyag.
A tehéntrágya megszáradt állapotban kiválóan használható erre a célra.