8400 méterig jutott Klein Dávid

Nem adta meg magát a hegy. A zord időjárási körülmények miatt elmaradt a Mount Everest teljes meghódítása.

Klein Dávidnak úgy látszik, nehezen akar behódolni a világ legmagasabb pontjával büszkélkedő hegy. Dávid ugyanis nem először próbált oxigénpalack nélkül feljutni a Mount Everest-re. Múlt évben a déli oldalról ostromolta a hegyet, akkor 8500 méterről egy erős vihar miatt kellett visszafordulnia.



Dávid tegnap este 20 órakor indult a csúcs felé





A magyar hegymászó május 15-én hajnali 3-órakor indult, a 7000 méteren lévő 1-es Táborból felfelé. Dávid tibeti idő szerint május 16-án, hajnali 07:55-kor telefonált az expedíció szervezőinek: “Felmentem hajnali 2-ig 8300 méterre, és aztán onnan indultam tovább, de hajnali 5-kor már annyira fáztam a hideg szél miatt 8400 méteren, hogy úgy döntöttem, nem kockáztatok, visszafordulok”.



„Most 8-kor már kellemesebb az idő, ha újra elindulnék felfelé, talán 14 órára érnék a csúcsra, az viszont már késő.” Majd, néhány lélegzetvétel után hozzátette: “Sajnálom.” Hangjából az expedíció szervezői szomorúságot hallottak ki.







Visszavonulás az ostromból





A hegymászó sajnálja a történteket, de nem elkeseredett, hanem bosszús. Azt tervezi, hogy saját tempójában visszavonul az előretolt alaptáborig és ott fog pihenni – adta hírül közleményében az expedíció sajtóreferense.







További információk:

http://www.expeditions.hu/view/main/17.html





Fotó:


EverestNews.com

http://www.everestnews.com

Comments

comments