7 ezer kilométert utazik együtt a hattyúkkal egy siklóernyős környezetvédő

Az orosz sarkvidéki területektől Nagy-Britanniáig, több mint hétezer kilométeren át követi a hattyúk vándorlását egy speciális motoros siklóernyővel egy brit állatvédő, hogy kiderítse, mitől csappant meg az utóbbi húsz évben a Bewick-hattyúk száma.

_89442407_sacha_training_pa

Fotó: telegraph.co.uk

A 41 éves Sacha Dench hétfő reggel indult útnak, terve szerint 11 országot fog átszelni a hattyúk 7200 kilométeres vándorlását követve.

Dench naponta több órát fog repülni a speciális motoros siklóernyőjével, amely nagyjából 56 kilométeres óránkénti sebességgel halad a mínusz 9 Celsius-fokos hőmérsékletben. A szabad ég alatt fog aludni, vagy a helyi nomád népektől kér menedéket éjszakára. Útját műholddal követik nyomon és hetente kétszer videonaplóban fog beszámolni az élményeiről.

“Két éve tervezem ezt az expedíciót. Ez egy igazi kaland lesz számomra. Szeretek repülni és megszállottja vagyok a vadvilágnak” – mondta Dench, majd hozzátette, hogy lefilmez mindent, és alig várja, hogy megmutassa a világnak a hattyúk repülését a tundrától Nagy-Britanniáig.

A környezetvédő a hattyúk vándorútján élő közösségek tagjaival, állattenyésztőkkel, gazdálkodókkal és vadászokkal beszélgetve próbálja majd kideríteni, hogy az elmúlt húsz évben miért tér vissza egyre kevesebb madár az őszi vándorútról. Az adatok szerint 1995-ről 2010-re nagyjából a felére csökkent a Bewick-hattyúk száma Európában, és azóta is egyre kevesebben vannak.

A Flight of the Swans (A hattyúk repülése) elnevezésű tízhetes expedíció támogatói között ott van Sir Ranulph Fiennes brit felfedező és Sir David Attenborough is.

Sasha Danch

Sasha Dench (Fotó: telegraph.co.uk)

A tervek szerint október végén érkezik meg Franciaországba.

Az extremlife nevében sok sikert kívánunk neki!

Comments

comments

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.