6. Hungarodeó: világelit a magyar (szenny)vadvízben

A 6. Hungarodeó kajakverseny, a vadvízesek itthoni szezonnyitójának szombati versenynapjáról itt már olvashattatok. Most a főszervező sajátos stílusában elmeséli, hogy sikerült árvízben vadvizet csinálni itthon, és kiderül, hogy ki lett a magyar bajnok.

A szombati versenynapról írott cikkünket, és a képgalériákat itt találjátok. Most Páhi Jani, a verseny főszervezője emlékszik vissza a verseny előtti napok küzdelmeire az elemekkel, és elsősorban a bizonytalansággal. Valamint kiderül, hogy a magyar bajnokság dobogóján miért nincs magyar, és mégis van. Ráadásul a legjobb hungaricum némi meglepetésre az az ember, akinek a szlalom a fő versenyszáma!!2005. április 21., csütörtök: Rodeó az erdőben-vagy a csatornában?

Reggel döbbenet, hármasfokú árvízvédelmi attak, gát fölött átsuhanó barna lé. Érdeklődő Szinva ride, plajszpot keresése – akár a Szinva patak belvárosi szakaszán is – de a manőverező PET palackok elrettentik az embereket. Azért nyomunk két hibátlan szinva kört, gyomorideggel, délután kióvakodok a gátra, és egyre bizosabbnak tűnik, itt nem lesz semmi….Utolsó mentőőv, a régi ojjectum, Berentén. Kiugrunk, ami itt látható, bíztatónak tűnik.


A berentei vészhelyszín
Fotó: Jávor Zoltán

2005. április 22., péntek: A vis major

Fél hatkor küldök egy körimélt, hogy nem a Sajószigetin leszünk, hanem Berentén. Hatkor kiugrok Berentére, de a tegnap este látott biztató hullámnak sincs nyoma….A Sajószigetin dettó…. A várt apadás helyett már egészen nagy a vasszer. Mára edzésnap lenne hirdetve, és nem szívesen csinálok senkiből bolondot. Kétségbeesetten keressük egész délelőtt a Csonka Péterék számát, hogy legalább a távoli Szlovákiából ne jöjjenek. Telefonok óránként a vízügyre, kiderül, éppen most tetőzik a folyó Sajószentpéternél, és elkezdődik az apadás. Dönteni kell, lefújjuk, vagy vállalom a kockázatot.Mivel semmit nem tudunk csinálni, mint állni a parton, és strigulákat huzigálni óránként a vaslépcsőn, a jobb oldali bedőlt fát kínozzuk, hátha lesz alatta hullám, ha kivesszük. Dél körül sikerül is, de eredmény semmi. Közben a szlovákok megkerülnek. Hívnak a Fremon Hotelból, hogy keres valami idegen nyelven beszélő, és van nála egy kinyomtatott mail, a számommal. Megnézik a semmit a parton – …mit is gondolhattak vajon….A szlalomversenyt hivatalosan is törlöm. A pályát legkésőbb pénteken felépítette volna Roli, a Mountexből, de a kérdés, hogy hová, nem lett megválaszolva – egy minusz. Már sokan itt vannak, úgy látszik, ha lesz, ha nem verseny, eljönnek.2005. április 23., szombat: A főnix project


Kajakos torta a szombat esti partihoz
Fotó: Jávor Zoltán

Hajnalban fecskeszögin nincs változás, de Berentén igen. Rohanás a bazisra, emberek fel, telefonok százával. A döntés: délig az elmaradt edzések, déltől verseny. Elindul a nyomakodás, a bázisépités, kipakolás, molinók felhúzása, a hullám bíztató, de igazából mindenki a Csonka Péterre vár…..Aztán eljön az igazság pillanata….Minden szem a hullámra szegeződik, ahogy a 2003-as grazi vb junor 3. helyezettje, a tavaji cunovoi győztes elindul befelé… Hihetetlen elegánsan mozog. Pár másodperc elég, hogy felmérje a terepet. Csinál egy két óvatos cartwheelt, akkurátusan jobbra és balral, aztán sorozatban vagy 5-6 supercleant… és a végén egy McNasty-t….Mindenki örjöng a parton. Ilyen csudát még nem láttunk…Peter szerint ez jobb hullám, mint ahol a világbajnokság volt. Ő már csak tudja: persze azt nem, hogy az elmúlt tíz évben nem volt ilyen vízállás, és nem is lesz ilyen csak ma, meg talán holnap….Este szolid party. Elalvás után szenzációs fotók készülnek, a cd-tokra kihúzott porcukorcsíkok, a mellészórt zsírégető tabletták, és a matracra döntött Jagermeisteres-sörös palackok…2005. április 24., vasárnap: Elit dobogó local nélkül


A vasárnapi hullám
Fotó: Páhi János

Vasárnap hajnalra azért még van para. Ha lemegy a víz a fenti gáton, de lenn még nem, bukó van újra, de ezúttal szerencsénk van. Ugyan már tegnap is láthatóan apadt, még marad vasárnapra. Igaz, teljesen más, a széles egyenletes henger helyén, most középen egy éktelen nagy hullám emelkedik. Peter Csonka nézi, aztán mondja, ez jobb, mint volt, lehet benne Blunt-okat csinálni. Mire Kökény, a másik bíró- eggyel több okosságot kell pontoznunk, ezt a szívást…Óvatos vagyok. A nagy competitionokon az a divat, hogy a bírák mondják az előttük ülő jegyzőnek, mit látnak, és azok striguláznak, így nem kell lenézni a papírra, nem marad ki semmi.Így csináljuk, és megy is a dolog. Eddig nem kellett ez, nem volt annyiféle, és olyan sűrű gyakorlat, de egy Péter-féle kajakosnál ez kevés, és ami meglepő, már a hazaiaknál is az!


A női dobogó: a szlovák első, és a két magyar második helyezettel
Fotó: Páhi János

Az elit kategóriával kezdünk, nehogy elfogyjon a víz. Hamar kiderül, a mai napon a hazai élvonal szellemileg marad alul. Kipotyognak egymás után. A Hungarodeó dobogón nem áll local, egy sem….Pedig a külhoniak váltig állítják, a mieink nagyon jó riderek.Jönnek a lányok. Addigra már alig lehet a betonpadka fölött átevezni. Bonifác felmászik rá, és előzékenyen behúzza a lányokat, manuálban a hullámba. Persze, ez annyira kiveszi a hölgyek póverét, hogy a végén már a megközelítés sem megy, kivéve persze Peter barátnőjét, Ninát, vagyis a tudás diadalmaskodik a magyar lányok erős akaratán.Végül a haladó. Igen szépen fejlődött a mezőny tavalytól. Többen is vannak, és jobban is megy. Idén már minden induló be tudott mutatni legalább egy gyertyát, vagy 180 fokos fordulót, nem beszélve az élen állókról. Azért itt is a papirforma jött be.6. Hungarodeó – hivatalos végeredmény:


Az open férfi kategória dobogója: arattak a külföldiek
Fotó: Jávor Zoltán

Open kategória:

1. Peter Csonka (Szlovákia)

2. Vladimir Cako (Szlovákia)

3. Paolo Monge (Costa Rica)Open, női

1. Nina Halasova (Szlovákia)

2. Farkas Dóra

2. Ziegler TímeaMagyar Elit

1. Göncz Gáspár /Lucifer/

2. Ballai Tamás

3. Kis Gábor /Bonifác/Haladó:

1. Hubik Attila /Bivaly/

2. Angyal Henrik

3. Balogh Gábor


Végül álljon itt Ballai Tamás, magyar 2. helyezett beszámolója:
“Az elődöntő alatt izgultam, mert mindenkit nagyon jónak láttam (utolsó körben voltam, így végignéztem mindenkit). Kicsit, Bonifácot, Lucifert, szlovákokat. A Costa Rica-i gyerek nem tudott sokat mutatni, nem úgy, mint vasárnap!Az első köröm egész jól sikerült, szimpla biztonsági futás. A 2. kört életem egyik legnagyobb körének értékelem (főleg, hogy két hete még véletlenül sem tudtam jobbra forogni). Ment a cigánykerék jobbra-balra, összekötve, végén igaz hogy időn túl, de jött a bukfenc is.Örültem nagyon!!! Éreztem, hogy most már csak a variációkra kell figyelni vasárnap.

A melegítés jól sikerült, bár a hullám nehéz lett és új mozgásokat is engedte, ami nekünk magyaroknak még nem megy. De majd gyakorlunk. Úgyhogy esélyünk nem lett volna a külföldiek precíz mozgásával szemben. Sajnos az első körre szétesett a koncentrációm és igazi pocsék kört produkáltam. Hát ez van: előtte, utána ment, akkor, abban a pillanatban nem, csak ez az egy, ami kicsit bánt.Annak örülök viszont, hogy szombaton a Csonka Peti odajött gratulálni, hogy szépen ment az első két kör. Rendesen meg voltam lepődve. Vasárnap pedig meghívott minket evezni magához (csoportosan megyünk) és segít nekünk a fejlődésben. Ez nagy megtiszteltetés számunkra, hiszen mindenki látta, mire képes!!!Versenyezni jó dolog (sok szempontból összetett feladat), bár kicsit stresszes, sokszor inkább csak szimplán evezni jó és megvalósítani önmagunkat a vízen görcsmentesen, de az idő jó volt, a víz, a zene, a társaság, a szokásos beszólások király volt. Jó volt együtt lógni és szurkolni a másiknak!!!! Köszönet Páhi Janinak és a szponzoroknak.”


(Ballai Tamás)Paolo Monge, Peter Csonka és Vladimir Cako
Fotó: Páhi János

Comments

comments