6. Hungarodeó: vadvízi kajakverseny árvíz idején

Idén már hatodik éve rendezik meg a vadvízesek évadnyitó versenyét, a Hungarodeót. A helyszínen jártunk: az ördög sisakja, a szeméttelep romantikája, dupla dinamit és mosógép a folyóban. + Két képgaléria!!!

Az évezred kezdete óta minden április végén Miskolc mellett gyülekezik a magyar vadvízi kajakozás apraja-nagyja. Ilyenkor rendezik ugyanis az egyetlen Magyarország területén belüli vadvizes versenyt, a Hungarodeót. Idén az volt a terv, hogy a Sajón, Miskolc határában, a Fecskeszögi-gáton bizonyíthatnak a fiúk és lányok, de az utóbbi napok özönvízszerű esőzése keresztülhúzta a főszervező, Páhi Jani számításait. Ugyanis a Sajó szintje olyannyira megemelkedett, hogy a gátnál egyszerűen eltűnt az esése, így oda lett a mesterséges vadvíz, és síkvízen pedig nem lehet rodeózni.Mielőtt azonban rátérnénk arra, hogy a leleményes magyar szervezői elme ilyenkor mit talál ki, pár szóban lássuk, hogy mi is ez a kevessé ismert sportág.


Paolo cleanje, vagyis evezőmerítés nélküli fordulása

Kell hozzá egy folyó, és egy rövid szakasz, ahol „visszafordul a víz”, és egy henger vagy egy hullám keletkezik rajta. Vagyis fehér víz (white water), ahol fodrozódik a víztömeg.A rodeósok ebben a hengerben vagy hullámban pörögnek, mintha egy mosógépben lennének. Az nyer, aki 40 mp alatt a legtöbb és legnehezebb gyakorlatot mutatja be. 180 és 360 fokos pörgések, cigánykerék, előreszaltó, stb. Ha a forgást csípőből meg tudja oldani az induló, vagyis nem teszi bele a lapátját a vízbe, hogy kanálként azzal fordítsa a hajót, azért plusz pont jár. És ha minél több fajta trükkel gazdagítja a kűrjét, akkor még stílusszorzót is kaphat. Természetesen, ha valakinek a hajója lefele fordult és nem tudja visszalökni magát, vagyis nem tud visszaeszkimózni, és kénytelen kirúgni magát a hajóból, vagyis úszik, annak az önérzete is sérül, és elúszik az ideje.


Egyedül sose próbáld!

Ezt a sportágat csak azok űzhetik, akik nagyon magabiztosan mozognak a vadvízben. Nagy erő és remek technika kell hozzá. És hogy mit kap a néző? A rodeó egyik nagy előnye, hogy egy nagyon rövid folyószakaszon tartják, vagyis nem kell több km-es pályát bekamerázni, a partról, szabadszemmel is remekül végignézhető.Mivel veszélyes sport, hisz „azért a víz az úr”, SOSEM szabad egyedül gyakorolni. A Hungarodeó egyik jótette, hogy a tavaszi szezon kezdetén közös gyakorlási lehetőségre biztatja a kajakosokat, így azok felébresztik izmaikat téli álmukból, mielőtt kirajzanak Szlovéniába és Ausztriába túrákat vezetni.


Tájkép a berentei gátnál

Na, de térjünk vissza az esőzés problematikájára. Páhi Jani főszervező szerint a Hungarodeónál nincs olyan, hogy vis major, a versenyt élt, él és élni fog, bármivel próbálkozzon is az időjárás. Vagyis jött a B-terv, a Berentei gát, Sajószentpéter után nem sokkal, Miskolctól mintegy 20 percnyire. A környék már-már legendás. Legendásan borzalmas. Kicsit közel a hőerőmű, kicsit koszos a folyó, a közvetlen szomszédságban egy szeméttelep, viszont itt van az egyetlen megbízható magyar vadvíz. Vagyis az utolsó pillanatban módosult a helyszín: irány a Berente-gát „vadromantikája”.


Paolo, egy bohém Costa Rica-ból

Bevezetésként némi rallizás a kátyúk között, aztán fakultatív kertrendezés a parton, hogy a bozótostól rá lehessen látni a folyóra, aztán mély lélegzet, erős gyomor, és jöhet az evezés. Idén Open formátumú volt a magyar bajnokság, vagyis külföldiek is indulhattak. El is jött a magyar nevű, de szlovák Csonka Péter, aki a 2003-as grazi világbajnokságon junior 3. lett, barátja Vlado (Vladimir Cako), akit a magyarok péntek este a biztonság kedvéért jól leitattak (az alkohol jól jön a bakteriumok elleni küzdelemben). És eljött Paolo Monge, a Costa Rica-i lufiárus, aki egy igazi bohém lélek. Őt a fiúk az edzésnapon gyorstalpaló magyar nyelvtanfolyamban részesítették, „Síkvízen úszol majd, g…i”, és hasonló létfontosságú mondatokkal látták el.


Az egyik nagy esélyes Ballai Tamás (balra) és Páhi Jani

Másnap, szombaton, a selejtezők napján a több mint 20 indulót, köztük az öt bátor hölgyet ötös csoportokba osztották. Mindenkinek kétszer 40 mp-e volt a kűrjére, és a két kűr pontszáma összeadódott. Az összes induló közül a legjobb öt jut a vasárnapi fináléba. Hosszú évek óta az első helyezett pozícióját kibérelte Nagy Laca.A magyar bajnok azonban úgy döntött, idén nem indul, hogy nyerjen valaki más, így legalább jövőre lesz kit megvernie. És persze idén azért elfogult: legjobb barátjának, Ballai Tamásnak szurkol, aki az utóbbi években mindig szorosan mögötte végzett. Laca távollétében azonban besűrűsödött a mezőny, 3-4 indulónak közel azonos esélye van a győzelemre, a pszichikai felkészültségen és a pillanatnyi szerencsén múlhat a bajnoki cím sorsa.


Csonka Peti, a szlovákok büszkesége

A verseny győztese felől sokkal kevesebb a kétség: Csonka Peti olyan elegánsan és anyagdúsan teljesítette a két selejtező körét, hogy a többiek is elragadtatottan tapsoltak a parton. Peti a világelit tudását hozta el Magyarországra, cserébe viszont minden bizonnyal hazaviszi a 300 eurós pénzdíjat.A döntőt vasárnap (ápr 24.) rendezik, természetesen be fogunk számolni az eredményről. A szombati nap azonban legyen a hangulaté és a képeké, amiből bőven találtok a Képgalériában. Lásd alább!!!1. Galéria: helyszín, csoportszellem és a legszebb trükkök2. Galéria: Életstílus, különlegességek és szépségek(A galériák megtekintéséhez kérünk, kapcsold ki a pop-up blokkolót.)

Comments

comments