29 évesen ő tartja a nyílt vízű távúszás hivatalos világrekordját

Soha egyetlen ember nem úszott még olyan messzire nyílt vizeken, mint Chloe McCardel, az ausztrál úszónő. Chloe nyolcvan mérföldet, vagyis pontosan 125 kilométert tett meg 42 óra leforgása alatt. A napszúrás, a hipotermia és a medúzacsípések ellenére a 29 éves rekorder nem adta fel – helyette feladta a leckét annak, aki ezt a rekordot meg kívánja dönteni…

1413981783802_wps_2_Australian_ultra_marathon

Chloe és csapattársa, Jai Leal a rekord után  (Fotó: AP/Tim Aylen)

Chloe a sikeres rekordkísérlet után férje karjaiban esett össze. “Tudom, hogy egy kis időbe beletelik majd, amíg Chloe felépül az embert próbáló teljesítmény után, amire az egész életében készült”nyilatkozott a férj, Paul McQueeney. 

McCardel súlyosan dehidratált és kimerült állapotban került a partra, de még arra volt ereje, hogy jelezze: a körülmények ellenére jól van:

arpion

“Minden rendben!” – mutaja Chloe Fotó: AP/Tim Aylen

A férje folyamatosan ott volt mellette a rekord felállítása közben, de a szabályok szerint fizikailag Chloe senkivel sem érintkezhetett, senki sem segíthetett neki – így élete párja sem. Ez valószínűleg a férfinek is nehéz volt, hiszen képzeljük csak el, milyen lehetett végignéznie, ahogy felesége étlen-szomjan végigszenvedi a több, mint 42 órás időszakot…  Az eredeti táv két kilométerrel rövidült az erős áramlatoknak köszönhetően, de a jól megérdemelt rekordot e miatt a csekélység miatt természetesen nem vették el a lánytól. 

Chloe és férje, Paul

Chloe és férje, Paul (Fotó: AP/Tim Aylen

McCardel-t azonnal kórházba szállították, hogy ellássák sebeit – körülbelül tíz, tizenkét rendkívül mérgező medúza csíphette őt meg az úszás közben a karján, csuklóján, vállán és hónalján, ám ő folytatta az úszást, pedig korábbi kísérletét pont ezek miatt kényszerült feladni. Sajnos nem engedték meg neki, hogy teljes testét védőöltözettel borítsa be: csak és kizárólag úszószemüveget, úszósapkát és vékony úszóruhát viselhetett.

McCardel elmesélte, hogy mi, földi halandók is átérezhessük, milyen érzés lehetett mindez: 

“Úgy éreztem, mintha belülről lángok borítottak volna el,” – emlékezett vissza. “A fájdalom olyan erős volt, hogy az úszással már egyáltalán nem tudtam foglalkozni.”

Mielőtt a mostani kísérletbe belebonyolódott, nem ringatta magát képzelt álomvilágba: tudta, hogy újra megtámadják majd: “Tudom, hogy őrültség, ezért nem csinálta meg még senki sem.”

Chloe arca ilyen normális állapotban

Chloe arca ilyen volt a rekordkísérlet előtt… (Fotó: AAP)

McCardel hősies tettével a korábbi rekordert, Penny Palfrey-t előzte meg, aki 2011-ben úszott 112 kilométert, ám neki még megengedték, hogy teljes testes védőruhában ússzon… Chloe cápák ellen védő háló nélkül utazott, de a mellette robogó hajón voltak cápák figyelésével megbízott emberek is, akiknél voltak speciális, taszító “bombák” is, amik robbanáskor rothadó cápák szagát árasztják a vízben. Szerencsére nem kellett használniuk.

Forrás: dailymail.co.uk 

 

 

Comments

comments

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.